Ви зараз переглядаєте Пектораль з Великої Близниці: семантика греко-варварського ювелірного мистецтва

Пектораль з Великої Близниці: семантика греко-варварського ювелірного мистецтва

У бібліотеці Чижевського відбулась нова зустріч з кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії, археології, інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету Миколою Тупчієнком і присвячена вона була пекторалі з Великої Близниці та семантиці греко-варварського ювелірного мистецтва.

Цікавим та малодослідженим для сучасників є процес виникнення та розвитку контактів греків з іншими народами. Без сумніву, скіфський світ не був схожий на грецький, який намагався нав’язати йому свої цивілізаційні цінності. Скіфські племена, які мали власну багату й неповторну культуру, навіть підпадаючи під вплив Еллади, зуміли зберегти свою самобутність. Найяскравішим втіленням цих процесів стали чудові зразки мистецтва – ювелірні вироби, виявлені археологами в грецьких містах-державах Північного Причорномор’я і скіфських курганах.

Тож саме про історію знахідки пекторалі з Великої Близниці на Тамані та про її символіку і структуру розповів Микола Петрович на цій лекції.

Пекторалі були не рідкість у ті часи. Жіноча пектораль, знайдена у похованні під час розкопок Олександра Юхимовича Люценка в 1869 році, вражає своєю красою та витонченістю. Вона утворена двома крученими стержнями, між якими розміщені 15 фігурок тварин (козлів, баранів, собак та зайців), філігранні квіти й пелюстки. Це яскравий приклад еліно-скіфського ювелірного мистецтва 4 ст. до нашої ери, як і інші витвори мистецтв, знайдених археологом Іваном Забєліним у Великій Близниці 1864 року.

Пектораль і прикраси з кургану Велика Близниця – пам’ятки, які спонукають нас зануритись у глибину тисячоліть і відчути дихання життя, що відійшло.

Традиційно для бібліотечних заходів учасники могли познайомитись з книжковою виставкою та поспілкуватись.

Запис заходу можна переглянути на бібліотечному каналі YouTube.

Залишити відповідь