Ви зараз переглядаєте Мова – візитка нації

Мова – візитка нації

Щорічно 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Для кожної людини вона є важливим елементом культурної свідомості. Людина виростає в атмосфері своєї рідної мови настільки, що вона стає необхідною частиною її особистості.

Мовну ідентичність нашої солов’їної намагалися ліквідувати більше, ніж будь-яку іншу мову. Як стверджує Ліна Костенко, «нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову». Тож 21 лютого українці віддають шану рідній мові, зберігають єдність народу, яка починається саме з мови.

До Міжнародного дня рідної мови працівники відділу обслуговування користувачів на бібліотечному майданчику провели вуличну акцію «Мова – візитка нації».

Учасники акції мали можливість ознайомитись із тематичною книжковою викладкою «Мова калинова». Особливою популярністю користувалася книга Олександра Авраменка «100 експрес-уроків українською». Вона у легкій та цікавій формі розповідає про норми сучасної української мови. Наприклад: поні – він, вона чи воно? З книги дізналися, що іменники іншомовного походження, які означають назви тварин, мають тільки чоловічий рід: яскравий какаду, смішний шимпанзе і маленький поні.

Кропивничани та гості міста прийняли участь у вікторині «Назви одним словом», в якій потрібно було до фразеологізму підібрати його значення: як з голочки – новенький; як сонна муха – повільно.

Нехай і надалі передається рідна мова із покоління в покоління, не забувається та вдосконалюється. Зберігаймо її!

Залишити відповідь