Ви зараз переглядаєте Туристичне сьогодення Кіровоградщини

Туристичне сьогодення Кіровоградщини

Інформаційно-туристична онлайн-платформа в бібліотеці Чижевського, проведена з нагоди Міжнародного дня туризму, підняла низку важливих проблем, з якими стикнулась галузь через російсько-українську війну, та окреслила перспективи розвитку туристичної сфери в регіоні після нашої перемоги.

Як зазначила в своєму виступі директорка бібліотеки Валентина Животовська, Державне агентство розвитку туризму оновило перелік туристично привабливих місць України. Наш регіон в ньому представляють запoвідник-музей «Хутіp Надія», Музей pакетних військ, Театp корифеїв, уpoчище «Каскади», етнoлабopатopія «Баба Єлька» та інші туристичні магніти Кіровоградщини, що свідчить про потужний потенціал області.

«В області є локації, які задовольнять потреби шанувальників багатьох видів туризму: активного, рекреаційного, культурного, спортивного, сільського, гастрономічного тощо. Розповідає про них розділ «Туристичні магніти. Мандруй Кіровоградщиною» на сайті книгозбірні. Більш детально познайомитись з туристичними родзинками нашого краю можна також на Інформаційно-туристичному порталі Кіровоградщини, розробленому командою книгозбірні до 30-річчя Незалежності України. До послуг кропивничан та гостей міста – Обласний інформаційно-туристичний центр бібліотеки Чижевського. Тож запрошуємо до нас», – звернулася до учасників онлайн-платформи Валентина Животовська.

За словами заступниці голови ОВА Катерини Колтунової, зважаючи на умови, в яких ми опинились через війну, маємо думати на перспективу і готувати підґрунтя для нового етапу розвитку туризму на теренах повоєнної Кіровоградщини. А для цього потрібно визначити чинники, які цей розвиток гальмують.

Про них розповів доктор географічних наук Олександр Колотуха. За його словами, область вважається білою плямою на туристській мапі України через, наприклад, той факт, що майже 87% території області складають сільгоспугіддя, через недостатньо розвинену транспортну інфраструктуру та матеріально-технічну базу туристичної системи області тощо.

В той же час Кіровоградщина має велику потенцію з огляду на сприятливе географічне положення, розвиток мережі природно-заповідних територій, наявність унікальних археологічних пам’яток національного та міжнародного значення та туристсько-спортивних ресурсів для багатьох видів туризму. В якості ілюстрації Олександр Колотуха розповів про розробку проєкту «Блакитний Тризуб Кіровоградщини» річками Інгул, Синюха та Південний Буг для любителів водного, пішохідного та велосипедного туризму.

Кіровоградщина налаштована на розвиток внутрішнього туризму, наголосила під час виступу директорка обласного департаменту культури та туризму Уляна Соколенко. Прикладом є відкриття в центрі Кропивницького оновленого Музею історії українського хореографічного мистецтва та розробка туристичних маршрутів, пов’язаних з життям та творчістю видатних особистостей регіону.

Громадам варто звертати більше уваги на свій туристичний потенціал, вважає заступник директора Кіровоградського обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді Сергій Пугаков. Є позитивні приклади закупівлі необхідного туристичного спорядження для розвитку дитячого туризму, але важливо також знайти певні кошти на оплату послуг людей, які будуть займатися активним туризмом в громадах.

Під час онлайн-платформи директор Обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко презентував краєзнавчо-туристичного видання «Музейно-природний заповідник «Тобілевичі», а мандрівник і дослідник Андрій Домаранський на прикладі розробленого ним путівника «Хутір Надія» продемонстрував, якою саме повинна бути сучасна «інструкція» для мандрівників.

«Щоб працював сам туристичний об’єкт і путівник про нього, ми мусимо дивитись на них з позиції споживача. А в туриста часто зовсім інші запити, ніж в людей, які розробляють інформаційний продукт. Він повинен бути розрахований на людину, яка тільки збирається їхати на туристичний об’єкт. Мати чіткі стислі відповіді на прості питання на кшталт, чому саме турист має туди поїхати, в чому крутість цього міста, що там можна побачити, як туди потрапити тощо», – розповів Андрій Домаранський.

Завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв Олег Юрченко презентував віртуальну виставку «Туристичні принади Землі корифеїв», яка включає в себе картини відомих художників-земляків Броніслава Домашина, Володимира Федорова, Юрія Вінтенка, Феодосія Козачинського та інших.

На завершення заходу його учасники побачили відео-презентації чарівних місць, красою яких зможуть насолодитися ті, хто завітає до Соколівської громади Кропивницького району, Гайворона, Олександрії, Світловодська – до Кіровоградщини.

«Кілька років тому бібліотека Чижевського стала одним з туристичних хабів регіону і відтоді бере активну участь у розвитку туристичного та інвестиційного потенціалу області. Війна змінила наше життя, але не змінила планів показати землякам і усім українцям, в якому чудовому, красивому, вражаючому місці ми живемо. Бібліотека продовжить працювати над створенням якісного туристичного продукту, щоб популяризувати об’єкти історико-культурної спадщини Кіровоградщини, покращити імідж області і щоб бути готовими до туристичного буму, який, за експертними оцінками, обов’язково настане після нашої Перемоги», – звернулась до учасників платформи Валентина Животовська.

Залишити відповідь