Ви зараз переглядаєте Слово про книгу

Слово про книгу

«Книги мають особливу чарівність; вони дають нам насолоду: вони розмовляють з нами, дають нам добрі поради, вони стають живими друзями для нас», – казав великий Франческо Петрарка. А яке місце має книга у сучасному цифровому світі?

Про це говорили під час зустрічі з Оленою Классовою, головним зберігачем музею музичної культури імені Кароля Шимановського та лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова. І не даремно захід мав назву «Слово про книгу».

Під час зустрічі пані Олена розповіла гостям заходу – викладачам та студентам Кропивницького фахового коледжу сфери надання послуг, харчування та торгівлі, – яку роль в її житті та становленні як фахівця-екскурсовода, музейника, науковця та краєзнавця відіграли бібліотеки взагалі та зокрема бібліотека Чижевського та якими вона бачить книги майбутнього.

Для неї бібліотека – це своєрідний науковий центр для розширення світогляду в усіх сферах життя, а також коло давніх друзів, спілкування з якими приносить задоволення й духовне піднесення.

Пані Олена запропонувала відвідувачам книгозбірні познайомитися з творчістю відомої англійської письменниці Джоджо Мойєс, яка вразила її широтою свого письменницького світогляду. Авторка підіймає важливі питання ролі жінки у сучасному суспільстві, її впливу на світ, питання збереження екології планети, а також психологічні питання, пов’язані з насильством в родині. Письменниця вважає, що її твори мають давати читачеві не тільки віру в себе та розуміння людської психології, а й імпульс для роздумів про гострі соціальні чи політичні проблеми, адже всі сюжети, засновані на реальних подіях.

Наприклад, історія унікальної, єдиної в світі Кінної бібліотечної служби «Pack Horse Library», що описана у книзі «Подаруй мені зірку». Проєкт існував у штаті Кентуккі США в 30-х роках минулого століття в період Великої економічної депресії. Відсутність доріг, населених пунктів та робочих місць у гірській частині штату робила неспроможним створення публічних бібліотечних служб для працівників гірничо-видобувної галузі. Тож волонтери брали із собою кошики, навантажені книгами та документами, та на конях і мулах прямували у гори. Неофіційно бібліотечна ініціатива отримала назву «Книжкові дами» або «Книжкові жінки».

«Подаруй мені зірку» – захоплююча розповідь про п’ятьох незвичайних жінок-бібліотекарів, які доставляли книги до найвіддаленіших куточків гірських районів Кентуккі. Важкі умови, погані дороги, не завжди вдячні читачі, будинки, де їх просто не хотіли бачити. Героїні цієї книги не коряться закам’янілим традиціям і знають, як це бути по-справжньому щасливими та вільними. Ось декілька цитат з книги Джоджо Мойес.

«Немає нічого небезпечнішого за жінку, озброєну знаннями…»

«З будь-якої ситуації можна знайти вихід. Можливо, дуже неприємний. Може, тобі здасться, що земля починає йти з-під ніг. Але… ти зовсім не в пастці. Завжди можна знайти вихід…»

«Будь-яка дівчинка заслуговує хоча б раз у житті отримати щось шикарне…»

«Подаруй мені зірку» – одна із найкращих книг Джоджо Мойес. Справжній гімн жіночої дружби та взаємної підтримки, жіночої сили та виклик дрімучому патріархату. Всі книги Джоджо Мойєс, презентовані на заході та запропоновані для прочитання молоді, зцілюють душу і дарують надію серцю, адже поряд із соціальними питаннями в її книгах звучить тема кохання та особистого щастя.

Залишити відповідь