Ви зараз переглядаєте Наші діти: майстер-класи, мініквести та сімейне читання…

Наші діти: майстер-класи, мініквести та сімейне читання…

Цього року бібліотека Чижевського започаткувала як ніколи багато проєктів. Просвітницьких, культурних, краєзнавчих, мистецьких, благодійних. Особливим для бібліотекарів став проєкт «Наші діти», започаткований разом з громадською організацією «Православна просвіта», яку очолює почесний громадянин Кропивницького Євген Бахмач.

Перед святами діти з багатодітних родин та дитячих будинків сімейного типу знову завітали до книгозбірні, де на них чекала низка цікавих заходів. Так, у відділі краєзнавства підлітки познайомилися зі старовинними новорічними листівками з колекції відомого кропивницького філокартистка Юрія Тютюшкіна, а також дізналися, як святкували Різдво та Новий рік в Єлисаветграді на початку ХХ століття.

Для молодших дітей влаштували мініквест «Побажання в книжках». Треба було відшукати привітання з Новим роком «…нехай це радісне свято завжди залишає світлу пам’ять і побажання одне одному усмішок, дружніх взаємин, сонячних і мирних днів, гараздів і здоров’я в щасливому новому році». Завдання виявилося непростим, адже були зашифровані і книга, і сторінка, і навіть рядок. Бонусом для шукачів став майстер-клас, на якому діти залюбки робили тигриків, янголят та сніжинки.

У відділі документів іноземними мовами наймолодші відвідувачі бібліотеки у паперовому театрі Камішібай дивилися казку «Бременські музики», співали пісеньки-руханки англійською, виготовляли монстриків та розмальовували на смартдошці новорічну картинку.

Співробітники відділу документів з економічних, технічних та природничих наук провели цікавий майстер-клас зі створення новорічних прикрас. Для декору оселі діти вирізали сніжинки, а для прикрашання столу робили невеличкі ялинки в змішаній техніці модульного орігамі та квілінгу. Після майстер-класу діти із задоволенням складали новорічні пазли на інтерактивній дошці.

Відділ рідкісних та цінних видань презентував дітям та їхнім батькам стародруки XVII-XIX століть, історичні та художні видання. Особливо гостей зацікавили перший слов’янський підручник з арифметики Леонтія Магнітського, Євангеліє найбільшого формату та мініатюрне, книги друковані на папері з рисової соломи та рукописи на пергаменті.

В Інтернет-центрі цього разу діти виготовляли солодкі новорічні сюрпризи – ялинки з цукерок. Їх можна дарувати своїм рідним чи друзям або прикрасити новорічний стіл.

Поки діти займались виготовленням новорічних подарунків, мами і тата завітали у відділ мистецтв на виставку печворка Людмили Кривенко, чиї роботи не просто клаптикове шитво, а картини, «намальовані» тканиною. Розмова про роботи майстрині перейшла в тему дитячої творчості і ролі книги в ній. Батьки залюбки згадували свої улюблені дитячі книжки і розповідали про ті, які читаюсь сьогодні.

«Коли дитина живе в люблячій родині, вона розвивається за своєю природою, своїми здібностями. Вона починає проявляти свою творчу індивідуальність, і в цей час підтримка батьків вкрай важлива, – зазначила завідувачка відділу мистецтв Світлана Ушакова. – Навіть в тому, щоб разом споглядати красу. Контакт з мамою, татом, бабусею чи дідусем, атмосфера в сім’ї надважлива, інакше дитина почуває себе самотньою і незахищеною в цьому світі».

А будувати ці відносити краще за допомогою спільного сімейного читання. У фондах бібліотеки Чижевського знаходиться неймовірна кількість цікавої літератури для дорослих і дітей. Класики і сучасних авторів. Запрошуємо до книгозбірні!

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь