Ви зараз переглядаєте Шопен: світло музики

Шопен: світло музики

До дня народження видатного польського композитора Фредеріка Шопена та дня народження знаного польського письменника Ярослава Івашкевича в бібліотеці Чижевського відбувся святковий захід – музична імпреза «Шопен та Івашкевич».

Для гостей прозвучала чарівна музика Фредеріка Шопена – ноктюрн і вальс, які натхненно виконала піаністка, представниця виконавчої школи Генріха Нейгауза Алла Діхтяр.

Віртуозний піаніст і композитор Фредерік Шопен увійшов в історію світової музики суперзіркою і залишається таким і в наш час. До нас дійшло майже 200 його композицій, написаних виключно для фортепіано і здебільшого для сольного виконання.

Польський композитор ніколи не був в Україні, але чудово знав її історію та фольклор. Уродженець Поділля польський письменник і шопенознавець Ярослав Івашкевич, який один із небагатьох згадував про українсько-польські зв’язки в житті й творчості Шопена, писав: «Деякі автори сушать собі голову над тим, яким чином українська мелодика й пісні потрапили до творчості Шопена? Ці дослідники не розуміють, що контакт з українською піснею, з українською думкою й українським танцем був у ті часи цілком природним, – вони потрапляли до Варшави безпосередньо разом із прикордонними поміщиками, які приїжджали до столиці разом зі своєю українською двірнею… Судячи зі стилю тих років, українські думки й “козачок” були модними навіть у найвищих сферах, тож немає нічого дивного, що Шопен змолоду навіть “козачок” танцював відмінно».

В літературно-музичну годину у виконанні Володимира Ігнатенка прозвучав вірш «Поділ», а студенти музичного коледжу прочитали уривки з книги Ярослава Івашкевича «Шопен». Книга була видана в українському перекладі Йосипа Брояка 1989 року у київському видавництві «Музична Україна». Це біографічна повість видатного польського письменника, літературного та музичного критика, присвячена життєвому та творчому шляху геніального композитора. До речі, сьогодні вона доступна також у аудіоформаті в українському перекладі.

Фредерік Шопен – відчайдушний і романтичний, вразливий і сильний слуга її величності Музики.

Дякуємо Олександру Полячку, керівнику Об’єднання поляків «Полонія» імені Кароля Шимановського, Олені Ієвській, музикознавиці та викладачці Кропивницького музичного фахового коледжу та виконавиці Аллі Діхтяр за подароване мистецьке дійство.

Залишити відповідь