Ви зараз переглядаєте Про рекламу для рекламодавців та споживачів

Про рекламу для рекламодавців та споживачів

Нещодавно в бібліотеці Чижевського відбулась чергова зустріч у Школі досвідченого споживача на тему «Вимоги Закону України «Про рекламу» до рекламодавців та розповсюджувачів реклами». Цей захід пройшов у рамках спільного освітнього проєкту бібліотеки та Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Лекцію для студентів факультету підготовки фахівців права, управління та економічної безпеки Донецького державного університету внутрішніх справ провела начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби області Віра Сухопарова.

Вона ознайомила присутніх з основними змінами в законодавстві, які стосуються реклами. Так, відповідно до оновленого за європейськими стандартами закону, рекламою є інформація про товар, особу, послугу чи ідею, що розповсюджується за гроші чи іншу винагороду для формування та підтримання обізнаності серед споживачів.

Оновленим законодавством чітко визначено, що мовою реклами є державна мова. Інформація про ціни на товари, тарифи на послуги, наведені у рекламі, які реалізуються чи надаються на території України, зазначається виключно у гривні.

Законом України «Про рекламу» забороняється реклама вогнепальної зброї за виключенням відповідних спеціалізованих видань щодо зброї або безпосередньо у приміщеннях торговельних закладів, які реалізують зброю, або на відповідних заходах. Також забороняється використовувати або імітувати державні символи України, зображення державних символів інших держав та міжнародних організацій, міжнародних об’єднань, якщо такі використання або імітація пропагують неповагу до них або вводять в оману споживачів.

Заборона стосується і розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, опорах зовнішнього освітлення тощо.

Пані Віра нагадала про вимогу закону щодо заборони реклами алкогольних та тютюнових виробів та її нюансів, наприклад, заборони в усіх друкованих медіа (крім спеціалізованих видань) та розташування ближче ніж за 300 метрів прямої видимості від території усіх закладів освіти тощо.

Мова також йшла про рекламу знижок на товар та розпродаж. Ця інформація повинна містити відомості про місце, дату початку і закінчення дії знижки ціни на товар, розпродаж, а також про співвідношення розміру нової ціни до попередньої або про розмір знижки.

Присутні дізналися й про нові вимоги стосовно реклами лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації.

Для зацікавлення студентів та закріплення отриманих знань була проведена тематична вікторина. Оскільки захід відбувався напередодні дня святого Миколая, то переможці отримали подарунки – ялинкові прикраси та чашки з новорічним принтом.

Детальніше про зустріч з фахівчинею ви можете дізнатися, переглянувши відео на бібліотечному YouTube-каналі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1w68etF0qwI.

Залишити відповідь