Ви зараз переглядаєте Народні панцерники, або Книга про металевих помічників українських захисників

Народні панцерники, або Книга про металевих помічників українських захисників

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського отримала в дар книгу Сергія Камінського «Народні панцерники в гібридній війні на Донбасі».

Своє військово-історичне ілюстроване видання автор – військовий журналіст – присвятив українським кулібіним, які перетворювали цивільні та військові автомобілі (ВАЗи та ГАЗи, Ford’и і Nissan’и, Урали, КрАЗи, КАМАЗи, Volvo і Mercedes’и) в потужну і убивчу для ворога бойову техніку.

Ця книга – щира і вдячна розповідь про простих українців з великим серцем і золотими руками, які створювали народні панцерники, та людей, що підставили їм своє плече – волонтерів, добровольців, кадрових військових, бізнесменів.

Саме так, панцерниками, називають броньовані автомобілі, призначені для розвідки, супроводження чи забезпечення зв’язку, які озброювали стрілецькою зброєю чи навіть гранатометами. В блогосфері ці саморобні бронемашини за їхню незвичайність, рідкісність і неповторність назвали шушпанцерами.

На сторінках книги Сергій Камінський розповідає про 75 машин, їх технічні характеристики, вдосконалювання, бронювання, озброєння та бойовий шлях. Видання наповнене яскравими світлинами і QR-кодами до відео цих вражаючих машин.

Кожна з них, як людина, має своє ім’я. Наприклад, Анаконда, Балу і Варяг, Дракоша, Лєший, Люба Ніка, Пряник, Чіп і Дейл, Шрек та інші. І свою долю. Ось одна з них.

…Хтось із бійців, побачивши цю бідову машину, назвав її «Псих», і це прізвисько причепилося до панцерника. В основу шушпанцера ліг 3-дверний Nissan Patrol. Служив він у 25-й окремій аеромобільній бригаді. Як розповів заступник командира роти з позивним Барс, на «Психу» посилили бампер, щоб можна було йти на таран, якщо знадобиться. З боків додали підніжки та сходинку ззаду, щоб можна було вивезти більше воїнів з-під ворожого вогню. Практично весь корпус обварили бронею: захистили двері, вікна, радіатор, колеса – усе. На «Психа» встановили 30-міліметровий станковий автоматичний гранатомет АГС-17.

«І кулемет, і АГС були. Тобто ми могли під’їхати на відстані пострілу гранатомета, завдати удару по блокпосту чи позиції бойовиків і за кілька секунд вже залишити це місце», – розповів військовий.

«Психа» залучали до розвідки, евакуації поранених, супроводу тощо. За словами офіцера, машина, яка пройшла багато випробувань у зоні бойових дій, на час ротацій залишилася у волонтерів. Вони планували передати залізного героя до іншої військової частини.

Книгу Сергія Камінського «Народні панцерники в гібридній війні на Донбасі» невдовзі можна буде взяти у відділі обслуговування користувачів.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь