Ви зараз переглядаєте Володимир Поліщук. Історія міста: вигадки і факти

Володимир Поліщук. Історія міста: вигадки і факти

27 квітня в обласній бібліотеці імені Дмитра Чижевського відбулися краєзнавчі студії за участю журналіста, краєзнавця, дослідника архітектури нашого міста Володимира Поліщука.

Лейтмотивом зустрічі була історія міста: вигадки і факти.

Володимир Поліщук, апелюючи архівними документами, розвінчав легенди і міфи, якими десятиліттями були оповиті старі історичні будівлі міста Кропивницького.

Всім відомий будинок Барського, нині – краєзнавчий музей, верхівки кутових колон ризалітів прикрашені маскаронами у вигляді дівочих голівок. Довгий час вважалося, що кількість маскаронів відповідала кількості дітей Абрама Барського, а також закриті чи відкриті очі вважалося за ознаку жива чи померла дитина. Проте, а ні кількість дітей, а ні ознака жива чи мертва дитина не відповідали дійсності. Насправді маскарони є символами часу, зміни дня і ночі. А їх кількість – це просто архітектурна прикраса будинку, затверджена попереднім планом будівництва.

Поділився Володимир Васильович і своїми розвідками щодо авторства деяких будинків. Багатьом спорудам у місті приписували, що вони побудовані архітектором Я. Паученком. Проте в архівних документах підтвердження, що будинки спроектував саме Яків Васильович не знаходиться.

Жвавий інтерес у слухачів викликала легенда про так званий «дім розпусти». Мова йде про будинок, який більш відомий містянам, як «дзеркальний гастроном». Володимир Поліщук розповів і про сам будинок купця М. Соловйова на вулиці Великій Перспективній, і де саме в місті Єлисаветграді розміщувався «будинок розпусти».

Півторагодинна зустріч пройшла «на одному подиху». Слухачі були просто зачаровані розповіддю Володимира Поліщука. Краєзнавець відповів на численні запитання присутніх. І наостанок Володимир Васильович пообіцяв незабаром поділитися своїми новими дослідженнями.

Залишити відповідь