Ви зараз переглядаєте Сезонна алергія: симптоми і методи боротьби

Сезонна алергія: симптоми і методи боротьби

У відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я відбулось чергове заняття «Академії здоров’я». Тема обговорення – «Сезонна алергія: симптоми і методи боротьби».

Комусь квітучі дерева та клумби приносять радість і відчуття відродження природи, а комусь – алергічні симптоми. Алергічну реакцію зазвичай супроводжує кілька неприємних симптомів: нежить, свербіння та закладеність носа, чхання, почервоніння очей, сльозотеча. У декого може виникнути утруднене або прискорене дихання, сухий кашель тощо.

Як діяти, щоб якнайбільше насолодитися весною, а не страждати від нежиттю та кашлю? Як визначити, що це алергія та як собі допомогти? Як зменшити ризик розвитку алергії?

З цими питаннями ми звернулися до Дмитра Орлова, лікаря-гігієніста вищої категорії Обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Лікар зазначив, що алергія – це надмірна реакція імунної системи на подразники, такі як пилок з дерев, трави та навіть спори плісняви. Організм розпізнає їх як загрозу і виділяє у відповідь хімічні речовини: гістамін, лейкотрієни та простагландини. Ті, в свою чергу, провокують сльозливість, нежить, свербіння, набряк, чхання і кашель. Уникайте активностей на свіжому повітрі у дні, коли надворі висока концентрація пилку. Його рівень можна перевіряти в застосунках чи на сайтах із прогнозом погоди. На вулиці носіть головний убір та мийте голову перед сном, щоб пилок не потрапляв на подушку, а потім на обличчя. Переодягніться, повернувшись з вулиці. Навіть коли ми струшуємо одяг, на ньому залишається не менше половини пилку. Якщо дуже треба покосити траву чи згребти листя (а це ваші алергени), надягайте маску чи респіратор.

«За перших проявів алергії необхідно звернутися до сімейного лікаря. Якщо через війну довелось змінити місце проживання, варто прийти до найближчого закладу охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу», – порадив Дмитро Вікторович.

Зустріч з лікарем можна подивитись на бібліотечній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/882697918481603/videos/1472370563218074 та сторінці YouTube https://www.youtube.com/watch?v=7l5SvzxzHvY&t=2123s.

Але це ще не всі поради та рекомендації з цього приводу. Відбудеться ще одна зустріч з лікарем Дмитром Орловим. Слідкуйте за анонсами на сторінці Facbook та Telegram-каналі.

Залишити відповідь