Ви зараз переглядаєте Голодомор на теренах краю: соціальний вимір

Голодомор на теренах краю: соціальний вимір

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні у відділі краєзнавства бібліотеки імені Дмитра Чижевського пройшла лекція «Голодомор на теренах краю: соціальний вимір», з якою виступив знаний науковець Сергій Мілютін.

Мова йшла про Голодомор 1932-1933 років, який став справжнім геноцидом української нації і був скоєний керівництвом Радянського Союзу на чолі з Йосифом Сталіним. Метою масового голоду було знищення українців, остаточної ліквідації українського спротиву режиму та намагань українців збудувати самостійну, незалежну від москви Українську Державу.

Це була помста влади і за небажання багатьох представників українського селянства брати участь у колективізації. Жертвами цього злочину стали мільйони наших співвітчизників.

Сергій Юрійович озвучив цікаву інформацію про голодомор на терені нашого краю, розповів про тих керівників, які наважилися протистояти злочинним наказам по хлібозаготівлі та про селян, які чинили спротив продзагонам, які відбирали у людей останній шматок хліба.

Науковець розповів також про настрої різних верств населення, про голод в нашому місті, наводив приклади смертей серед робітників заводу «Червона зірка» та дитячих будинків, до яких батьки підкидали власних дітей, щоб врятувати їх від голодної смерті.

Учасниками заходу стали учні 11 класу Центральноукраїнського наукового ліцею-інтернату. Молодь уважно слухала лектора, а в кінці задала багато питань. Хлопці й дівчата цікавилися кількістю загиблих під час Голодомору в масштабах країни та по області, чи був голод в інших регіонах Радянського Союзу, які хронологічні межі Голодомору та інші.

Залишити відповідь