Ви зараз переглядаєте У Чижевського відзначили головне національне свято Польщі

У Чижевського відзначили головне національне свято Польщі

До 105-ї річниці Незалежності Польщі в бібліотеці Чижевського відбулися заходи, що створили неповторну атмосферу відзначення цієї важливої події.

Проєкт «Польща очима дітей з Кропивницького» познайомив з унікальними малюнками, створеними юними кропивничанами. Відвідувачі мали змогу поглибити своє розуміння польської культури через погляд молодого покоління. Експозиція «Музикою боролися за незалежність» розповіла про польських композиторів ХІХ-ХХ століть, які народилися на теренах України. Плакати з інформацією про їхню творчість та внесок в музичний світ підкреслили важливість польсько-українських взаємин.

До уваги відвідувачів була представлена книжкова виставка творів сучасних польських письменників та художня література для дітей мовою оригіналу, отримана в рамках проєкту «Польська полиця».

У святкуванні взяли участь учні Польської суботньої школи при «Полонії»: декламація ними віршів створила особливу атмосферу теплоти та взаєморозуміння. Музична складова свята була покладена на плечі талановитих учнів музичної школи №2 імені Юлія Мейтуса, які виконали твори польських композиторів. Їхні виступи додали святковому заходу неповторності і виразності.

Серед особливих гостей святкування були представники громадської організації «Єдина родина кропивничан», яка об’єднує вдів та матерів військових, загиблих у війні з Росією. Її голова Олена Степанок та член цієї організації Людмила Шибісту в палкій промові наголошували на важливості польсько-української солідарності.

Частування смачним рогаликами як знайомство з польською кулінарною спадщиною було приємним додатком до свята. Всі учасники та гості могли насолодитися смаколиками, які традиційно випікають на честь Дня Святого Мартина, що також відзначається 11 листопада.

Урочисте святкування Дня Незалежності Польщі було здійснене в рамках проекту «За Незалежність – продовження».

Відзначення головного державного свята Польщі має важливе значення як для поляків, так і для українців, адже сприяє зміцненню культурних, історичних та духовних зв’язків між двома державами.

Залишити відповідь