Ви зараз переглядаєте Жінки в науці: галерея історичних портретів

Жінки в науці: галерея історичних портретів

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук головної книгозбірні області відбулася презентація нового віртуального медіапроєкту «Жінки в науці: галерея історичних портретів». Її приурочено до Міжнародного дня жінок та дівчат у науці, який за ініціативи ЮНЕСКО відзначають у лютому з 2016 року.

Сьогодні формальної дискримінації жінок у науці немає – вступити на математичну або технічну спеціальність, здобути науковий ступінь чи отримати Нобелівську премію може будь-яка жінка. Проте проблема нерівності залишилася. З давніх-давен заслуги та роботи чоловіків привертають більше уваги і цінуються вище, ніж досягнення жінок. Тому в науковому середовищі та серед пересічних громадян про винаходи та відкриття жінок майже не відомо.

В Міжнародний день жінок та дівчат у науці по всьому світу проводяться заходи щодо підвищення обізнаності суспільства про вклад жінок у науку та популяризують STEM-освіту (science, technologies, engineering, mathematics) серед жінок та дівчат.

Саме з метою популяризації досягнень жінок-науковиць відділ і представив медіапроєкт «Жінки в науці: галерея історичних портретів» студентам та викладачам Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Захід відбувався у співпраці з Музеєм музичної культури імені Кароля Шимановського. Проєкт представляли його авторка – головний бібліотекар відділу документів з економічних, технічних та природничих наук Марина Григор’єва та лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова, головний зберігач музею музичної культури ім. К. Шимановського Олена Классова.

Студенти з цікавістю дізнавалися про невідомі широкому загалу імена видатних дослідниць та їхні досягнення від епохи античності й сьогодення.

Медіапроєкт був би неповним, якщо б в ньому не згадали єдину жінку-науковицю, ім’я якої знають всі – двічі лауреатку Нобелівської премії, видатного фізика та хіміка Марію Склодовську-Кюрі. Про її життя та наукові відкриття наших землячок польського походження розповідала Олена Классова. Прозвучали імена краянок Софії Віталіївни Тобілевич, яка однією з перших українок професійно досліджувала фольклор, зібравши рідкісні етнографічні матеріали, а також Станіслави та Зофії Шимановських. Станіслава науково обґрунтувала техніку виконання ліричних творів свого брата композитора Кароля Шимановського, а Зофія залишила унікальні мемуари про життя родини Шимановських у нашому краї.

Під час презентації відбувалася невеличка вікторина «Чотири правди і неправда». Присутні серед п’яти фактів мали визначити один неправдивий. Провокаційні, цікаві питання не залишили нікого байдужим.

Медіапроєкт «Жінки в науці: галерея історичних портретів» знаходиться за посиланням.

Познайомившись з ним, ви зможете з легкістю назвати принаймні десять імен великих дослідниць. Читайте та дізнавайтеся, кому світ науки має бути вдячний за створення першої адресної мови програмування, хто перший у світі довів, що стать визначають хромосоми, хто вигадав абстрактну алгебру, змінив обличчя фізики та багато інших цікавих фактів…

Залишити відповідь