Ви зараз переглядаєте Яновський: відомий і невідомий

Яновський: відомий і невідомий

Над книгою «До безуму любив степ», присвяченою відомому українському письменнику, уродженцю Кіровоградщини Юрію Яновському, її автори – краєзнавець і журналіст Володимир Поліщук та завідувачка відділом мистецтв нашої книгозбірні Світлана Ушакова – працювали три роки.

Сьогодні, 25 травня, відбулася презентація дослідження, в якому автори оприлюднюють невідомі факти з життя та творчості письменника, уточнюють суперечливу інформацію та розвіюють сталі міфи про Юрія Яновського.

Один з них про те, що Яновський має родинні зв’язки з Миколою Гоголем.

Поясняють краєзнавці і те, чому Григорій Яновський увійшов в історію української літератури як Юрій Яновський. У лютому 1924 року газета «Більшовик», кореспондентом якої згодом стає Яновський, надрукувала його першу українську поезію «Дзвін». Підписав її поет псевдонімом Юрій Ней, але у подальшому підписував свої твори власним прізвищем та вигаданим іменем.

В експозиції музею письменника в Нечаївці Компаніївського району є світлина з текстом, де вказано, що на ній – учні першого класу церковно-парафіяльної школи села, зокрема малий Григорій. Дослідники з’ясували, що у Нечаївці не було ні міністерської, ні земської, ні народної і навіть ні церковно-парафіяльної школи. Лише школа грамотності.

В обласному держархіві зберігається документ про те, що Григорій Яновський здав вступні іспити до підготовчого класу Єлисаветградського земського реального училища. А от документальних підтверджень про випускні іспити та закінчення училища із золотою медаллю знайти не вдалося. Тому заяви про Яновського-медаліста варто ставити під сумнів.

Вдалося дослідникам виявити ще один цікавий і досі не відомий широкому загалу факт. Твір Яновського «Чотири шаблі» від час Другої світової війни друкували за кордоном та в окупаційній німецькій пресі. У 1941 році роман вийшов у празькому видавництві «Колос». Уривок з нього під заголовком «Зброю добувати» у тому ж 1941-му був надрукований у газеті «Голос», яка виходила у Берліні. Ще через два роки роман виходив у газеті «Нова доба». 1944-го цитати з нього надрукувала газета «Український вісник» – орган Українського національного об’єднання в Німеччині. На думку Світлани Ушакової, сам Юрій Яновський навряд знав про публікації, а от радянські органи держбезпеки повинні були знати…

У дослідженні опубліковані архівні копії автобіографій письменника, фотокопія вірша, написаного у 1914 році, копії протоколів допитів родичів Яновського та багато іншої інформації.

Під час презентації відвідувачі почули цікаві розповіді про книги спогадів сучасників Юрія Яновського, зокрема книгу автобіографій українських митців 1920-х років «Самі про себе», та щоденники письменника із зібрання бібліографа Федора Сарани.

Стрім презентації книги «До безуму любив степ» можна побачити на facebook-сторінці книгозбірні, а саму книгу невдовзі відкрити на нашому сайті у розділі «Цифрова бібліотека».

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь