Ви зараз переглядаєте Історія краю в іменах: Самійло Дудін, Амшей Нюренберг, Іван Олінський та інші

Історія краю в іменах: Самійло Дудін, Амшей Нюренберг, Іван Олінський та інші

На новому засіданні клубу «Історія краю в іменах», що відбувся у відділі краєзнавства ОУНБ імені Дмитра Чижевського, продовжилася розповідь про Вечірні рисувальні класи при Єлисаветградському земському реальному училищі.

Як стверджує мистецтвознавець Володимир Босько, який багато років досліджував цю тему, серед випускників унікального мистецького закладу було близько 40 видатних постатей. Бурхливе ХХ століття розкидало їх по світу, але усі вони відбулися як митці.

Наприклад, одним з випускників вечірніх рисувальних класів був Самійло Дудін – художник, фотограф, музейний співробітник, етнограф, мандрівник, колекціонер, бібліофіл, один з кращих дослідників мистецтва народів Середньої Азії. Самійла Мартиновича називали людиною ренесансної епохи за багатогранність талантів.

Амшей Нюренберг став відомим радянським живописцем, графіком, мистецтвознавцем. Він дружив з Марком Шагалом та Олександром Осмьоркіним, працював у Вікнах РОСТу з Володимиром Маяковським та залишив цікаві спогади «Одеса, Париж, Москва» про своє довге і цікаве життя та про творчу еліту першої половини ХХ століття.

Іван Олінський – знаний американський художник, майстер психологічного портрета. Портрети жінок, яких малював митець протягом майже століття, викликають захоплення у шанувальників образотворчого мистецтва.

Джон Венгер залишився в історії мистецтва як відомий художник-сценограф, який оформлював вистави у найвідоміших театрах Нью-Йорка та один з шести кращих художників США.

Не забули Петра Ганського – художника-імпресіоніста, який мешкав у Франції. Прийнявши сан католицького священика і зробивши блискучу церковну кар’єру, він до кінця життя не полишав живопис. Дружив з родиною Івана Буніна, листувався з Миколою Реріхом. Велика частина його творчого доробку зберігається в Одеському художньому музеї.

Згадали і Георгія Бострема – найзагадковішого радянського художника-абстракціоніста, іконописця, реставратора ікон та настінних розписів. Його друзями були письменник Михайло Пришвін, співак Іван Козловський, професор-офтальмолог Володимир Філатов.

Родзинкою заходу стала розповідь про унікальну колекцію картин художників-авангардистів початку ХХ століття, яку у 2010 році на аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку за 2 мільйони доларів закупив мистецький фонд «Український авангард». З 86 творів – 10 належать пензлю нашого земляка Амшея Нюренберга та 4 – його дружині Поліні Мамічевій. Сьогодні цей безцінний мистецький скарб у вигляді пересувної виставки мандрує столицями європейських країн.

На наступному засіданні клубу «Історія краю в іменах» буде продовжена розповідь про видатних випускників Вечірніх рисувальних класів.

Залишити відповідь