Ви зараз переглядаєте В обіймах книги

В обіймах книги

Як/чи змінилися ваші читацькі вподобання з початком повномасштабної війни? Таке питання задавали працівники відділу абонемента бібліотеки Чижевського своїм читачам під час святкування професійного свята. Хтось відповідав відразу, хтось ненадовго замислювався. А й справді, що ж відбулося з читацькими вподобаннями з початком російсько-українські війни?

Певна кількість користувачів відповіла, що вподобання суттєво не змінилися, але деякий час взагалі не читалося, думки були про інше. І це зрозуміло, адже у багатьох наших читачів близькі та рідні люди боронять нашу Україну, а хтось взагалі втратив майже все в цьому житті. Проте не втратив віру у нашу Перемогу.

Цікаво було читати про те, що у користувача змінились запити ще з 2014 року: «З 24.02.22, мабуть, ні, не змінились. А з березня 2014-го, з початком війни, я почав активно цікавитись історією України та московських боліт. До 2014-го я цікавився історією, та, нажаль, інших країн та народів…»

Переважна більшість завжди була задоволена складом нашого книжкового фонду. Іноді література обиралась навмання, за обгортками.

Зараз щось змінилося. Читаємо в одному з листів: «…хочу спробувати українську сучасну прозу для себе. Все ж думаю, на це вплинула війна, хочеться тільки свого, рідного». Великою популярністю у відділі абонемента користується роман-дослідження у 3-х книгах «Країна Моксель, або Московія» Володимира Білінського. Видання дає змогу пізнати причини замовчування й викривлення офіційною радянською історіографією правди про московитів і московське князівство. «З початком повномасштабної війни мої читацькі уподобання змінилися: я стала більше читати про російсько-українську історію, взаємини, наприклад «Країна Моксель, або Московія» Володимира Білінського, книги Лариси Якубової…» – написала одна з наших відвідувачок.

Багато хто читає поезію, детективи, історії про видатних людей, фантастику, любовні романи.

На думку читачів, «дуже на часі видання з питань ментального здоров’я, психології» (книги про боротьбу з депресією та гнівом), «…адже моральний стан стає хиткішим». Чільне місце серед читацьких запитів посідають історичні романи про події в Україні, які раніше користувачі, що взяли участь в опитуванні, обирали не так активно.

Майже всі респонденти читають українською мовою – «принципово», «виключно», «лише», «завжди»…

Як бачимо, під час війни книги додають впевненості. Вони, як справжні друзі, ніби обіймають нас, густо огортають, заспокоюють та дарують віру в Перемогу та Мир в Україні.

Залишити відповідь