Ви зараз переглядаєте Як в бібліотеці Чижевського ділились успішним досвідом

Як в бібліотеці Чижевського ділились успішним досвідом

Днями обласна універсальна наукова бібліотека зустрічала гостей з Донецької та Луганської областей. У Кропивницький завітали активісти громадських організацій, представники молодіжних центрів та благодійних фондів, волонтери, журналісти, правозахисники зі східних областей, аби познайомитися з успішними освітніми, культурними, соціальними проєктами, які були реалізовані на Кіровоградщині.

Навчальний візит проходив у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Комунікаційники побували у Krop.Hub, на телеканалі «UA:Кропивницький», в Агенції «Хмарочос», Музеї мистецтв, етно-лабораторії «Баба Єлька» та інших місцях.

Більше години експерти та експертки з громадських комунікацій східних областей спілкувались з активістками громадської організації «Обласний жіночий інформаційний центр» – співробітниками книгозбірні, які 25 років тому вирішили об’єднатися, щоб розвивати в Україні громадянське суспільство. За цей час ОЖІЦ реалізував понад 30 проєктів, які стосувалися попередження домашнього насильства, репродуктивного здоров’я, протидії торгівлі людьми, ґендерної рівності, правової освіти жінок, екології та інших важливих тем.

Зараз ОЖІЦ та бібліотека імені Дмитра Чижевського реалізують ініціативу «Жіноче лідерство як ресурс успішного розвитку громади». За словами голови ОЖІЦ, керівниці проєкту і директорки бібліотеки Валентини Животовської, кожне починання мало своє продовження як в часі, так і територіально – не обмежувалося лише обласним центром. Так, проєкт з жіночого лідерства впроваджується у 14 територіальних громадах, де тисячі жінок обговорюватимуть критичне мислення, медіаграмотність, послуги електронного урядування та жіноче лідерство.

Разом з профільним департаментом ОДА бібліотека працює над створенням обласного інформаційного туристичного порталу. Ініціаторка Валентина Животовська сподівається, що портал «Бібліотека подорожей» та наш мегакультурний центр стануть тим хабом, який допоможе туристичній галузі Кіровоградщини зробити ривок уперед.

Цього року крім іншого бібліотека разом з Головним управлінням Держпродспоживслужби в області відкрила «Школу досвідченого споживача», спільно з обласним управлінням Держпраці – освітній проєкт «Інформаційна платформа з питань праці», а у співпраці з обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України – «Академію здоров’я». А з нагоди 30-річчя незалежності книгозбірня разом зі своїми партнерами та друзями започаткувала просвітницький проєкт «Культурна спадщина Кіровоградщини. ТОП 30», який розповідатиме про найцікавіші пам’ятки археології, історії, монументального та садово-паркового мистецтва, науки і техніки, архітектури та містобудування, писемності та друку, унікальні знахідки та відкриття наших науковців.

«Нічого такого, щоб ми не могли зробити, мабуть, немає. Перемога завжди за нами», – резюмувала зустріч Валентина Животовська і висловила впевненість у подальшій співпраці.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь