Ви зараз переглядаєте Україна – це Європа

Україна – це Європа

Щорічно 9 травня європейські країни відзначають День Європи, який присвячений співпраці держав континенту та інтеграції. У 2023 році Україна вперше відзначила цей день разом з Євросоюзом.

Саме 9 травня 1950 року була підписана так звана Декларація Шумана про об’єднання промисловостей Франції та Західної Німеччини. Утворена співдружність з часом розширилася до Європейського Союзу.

Цього дня фахівці відділу обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського провели інформаційну вуличну акцію «Україна – це Європа».

Учасники заходу переглянули тематичну виставку книг, яка представила історичне та геополітичне підґрунтя європейської та євроатлантичної інтеграції, особливості співробітництва України з Європейським Союзом, історію та мету його створення.

Серед книг були представлені монографії Олени Бориславської «Європейська модель конституціоналізму: системно-аксіологічний аналіз» та Сергія Дембіцького «Політична культура українського суспільства: тенденції розвитку в умовах новітніх викликів», колективна монографія науковців Інституту європейських досліджень Національної Академії Наук України «Україна в Європі: пошуки спільного майбутнього», навчальний посібник Олени Баули «Європейська та євроатлантична інтеграція» та інші видання.

Цікавою та пізнавальною для учасників акції стала вікторина «Третій зайвий», яка дала можливість продемонструвати свої знання про Європу.

Для нас, українців, це особливий день, адже Україну та ЄС єднають спільні цінності, історія, культура, демократія, свобода, повага до людини та людської гідності. Усе це зараз ми захищаємо на своїй землі! Сьогодні ми всі разом пишемо нову, європейську історію України.

Залишити відповідь