Ви зараз переглядаєте Інформаційна платформа з питань праці: як проводити атестацію робочих місць за важкими і шкідливими умовами діяльності

Інформаційна платформа з питань праці: як проводити атестацію робочих місць за важкими і шкідливими умовами діяльності

Працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі і таке інше.

Про це йдеться у статті 7 Закону України «Про охорону праці», і про це йшла мова на новій зустрічі в рамках освітнього проєкту «Інформаційна платформа з питань праці».

Він започаткований ОУНБ імені Дмитра Чижевського спільно з обласним управлінням Держпраці.

13 стаття закону говорить, що в обов’язки роботодавця входить створення на кожному робочому місці таких умов праці, які відповідають законодавству.

Зокрема, наголосила начальниця відділу з питань експертизи умов праці обласного управління Держпраці Олена Хіміч, коли людину приймають на роботу, то роботодавець зобов’язаний поміж іншого під розписку проінформувати про умови праці, наявність на робочому місці небезпечних i шкідливих виробничих факторів та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги i компенсації.

«Працівник повинен знати, що працюватиме в таких умовах, які несприятливо впливатимуть на його здоров’я», – пояснила експертка.

Атестації підлягають робочі місця, на яких технологічний процес, обладнання, сировина чи матеріали можуть бути потенційними джерелами шкідливих та небезпечних факторів. Вона проводиться на підприємствах i в організаціях незалежно від форм власності та господарювання не рідше одного разу в п’ять років.

«Основною метою атестації є розробка заходів, які б мінімізували вплив шкідливих факторів», – наголосила Олена Хіміч.

Фахівчиня звернула особливу увагу на кілька моментів.

Перший. Атестаційна комісія спочатку повинна перевірити відповідність штатного розпису (назв професій і посад) з класифікатором професій та двома списками:

  • реєстром виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах,
  • переліком виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість на яких дає право на додаткову оплачувану відпустку.

«Коли порівняєте штатний розпис з цими списками, ви одразу зрозумієте, на яких посадах необхідно проводити атестація робочого місця», – звернулася до присутніх фахівчиня.

Вона додала, що для надання додаткової відпустки застосування списків можливе, якщо працівник працює в шкідливих умовах не менше 50 % робочого часу, пільгову пенсію – не менше 80% робочого часу.

Другий момент. Усі дії атестаційної комісії обов’язково повинні фіксуватися протоколами. Кожен крок. Ніхто не може одноосібно приймати будь-які рішення.

І ще одне. Молоко не видають. Воно ще згадується в законі про охорону праці, але державного переліку професій і посад, котрі отримують такий цінний продукт, на сьогодні не існує. Проте таке право залишається за власниками приватних підприємств. За їхній власний рахунок.

Подробиці про те, хто проводить дослідження, як оцінюються їхні результати, як заповнюється карта умов роботи, що саме входить в гігієнічну класифікацію праці, якими є показники та критерії, щоб людина отримувала пільги, та інше можна дізнатися, подивившись відео на бібліотечних сторінках у Facebook чи YouTube.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь