Ви зараз переглядаєте Сьогодні в центрі світу – ти, письменник

Сьогодні в центрі світу – ти, письменник

Погодьтеся, що неможливо уявити собі сучасне життя без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, мають справу з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника.

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника. Утім, це не тільки професійне свято митців пера. Його вважають своїм журналісти, історики та блогери.

Фахівці відділу обслуговування користувачів бібліотеки Чижевського провели інтерактивний захід «Сьогодні в центрі світу – ти, письменник» зі студентами Донецького державного університету внутрішніх справ.

Разом із учасниками заходу пригадали відомі імена українських письменників: Григорія Сковороди, Івана Котляревського, Марко Вовчок, Панаса Мирного, Михайла Коцюбинського, Івана Франко, Ольги Кобилянської та ще багато інших. Вони залишили нам безцінні пам’ятки, свої думки й почуття, виражені в творах, які були представлені на книжковій виставці «Світ врятує слово».

Напередодні 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка не можна було не згадати ім’я видатного сина українського народу. Його немає з ким порівняти у письменстві інших народів. Не тому, що він кращий за інших. Йдеться про особливий генотип культури нашої країни. Учасники заходу взяли активну участь в інтерактивній вікторині «Цікаві факти з життя славетного Кобзаря».

Професія письменника ніколи не була легкою. Згадали про найвідоміших представників Розстріляного відродження: Миколу Хвильового, Валер’яна Підмогильного, Євгена Плужника, Миколу Куліша, Миколу Зєрова. Ці видатні та талановиті українці відчули на собі дії радянської репресивної машини.

А потім були поети-шістдесятники: Іван Драч, Микола Вінграновський, Володимир Дрозд, Григір Тютюнник, Борис Олійник, Василь Симоненко, Ліна Костенко, Олесь Гончар, Євген Гуцало та інші. Вони своїми творами і активною громадською діяльністю намагалися відроджувати національну свідомість, боролися за збереження української мови та культури.

Сучасні письменники продовжують традиції своїх попередників, але й вносять щось своє, нове, оригінальне. Фахівці відділу разом зі студентами назвали яскравих представників сучасної української літератури: Василя Шкляра, Мирослава Дочинця, Ілларіона Павлюка, Сергія Жадана, Володимира Лиса, Марії Матіос, Андрія Кокотюхи, Дарини Гнатко, Дари Корній, Світлани Талан, Макса Кідрука, Ірен Роздобудько та багатьох інших.

Інтерактивна вікторина «Подаруй квітку автору» показала, що молодь знайома з творами сучасних українських майстрів пера.

Професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги. Він творить, несе правду та захищає свободу слова.

Залишити відповідь