Ви зараз переглядаєте Волонтери з Олександрії відвідали головну книгозбірню Кіровоградщини

Волонтери з Олександрії відвідали головну книгозбірню Кіровоградщини

Бібліотека Чижевського як один з відомих мегакультурних центрів Кіровоградщини завжди рада бачити в своїх стінах гостей з різних куточків нашої області. Минулого тижня до неї завітали волонтери з громадської організації «Благодійний фонд «Центр Допомоги Олександрія». Люди, які в ньому працюють, переїхали в Олександрію з Харкова, Мелітополя, Кременчука, Добропілля, Маріуполя та інших міст, які зазнали жахіть повномасштабної російської агресії.

Для них перший заступник директора книгозбірні Оксана Ткаченко провела екскурсію відділами закладу. Вона розповіла про величезний спектр інформаційних, культурних, освітніх та дозвіллєвих послуг, які можуть отримати в бібліотеці кропивничани та гості міста.

Так, в Інтернет-центрі фахівці навчають дорослих основам комп’ютерної грамотності, допомагають опанувати сервіси електронного урядування, а для дітей проводять майстер-класи починаючи від паперопластики, створення сувенірів за допомогою 3D-ручки до конструювання та програмування роботів. Тут проводять віртуальні екскурсії та навчають медіаграмотності.

Зал абонементу дорослим пропонує тисячі нових видань, газет і журналів на усі смаки та має значний фонд дитячої літератури. Люди з вадами зору можуть скористатися аудіо- та книгами шрифтом Брайля, а для діток є спеціальний майданчик з тренажерами для оченят.

Відділ мистецтв – не просто місце, де зосереджена відповідна література, це ще простір, де постійно проходять культурні заходи та виставки. Гості з Олександрії з великою цікавістю познайомились із виставкою портретів молодого кропивницького художника Романа Ткаченка «Колекція облич», книжковою виставкою-інсталяцією «Віч на віч з Шевченком», дізнались про невідомий портрет Кобзаря та відчули вишуканість репринтних книг і альбомів з рукописами поета. Подивились виставки «Кераморитми» та «Образ в кераміці» студентів факультету педагогіки, психології та мистецтв ЦДУ імені Винниченка. Пограли у своєрідний квест «Вгадай для чого це» на виставці старожитностей і, звісно, подзвонили у станційний дзвін, який більше сотні років тому сигналізував про прибуття та відбуття потягів від єлисаветградської залізничної станції.

Оксана Ткаченко розповіла гостям про дитячу точку «Спільно», яка працює в головному холі книгозбірні завдяки партнерству та підтримці Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та БФ «Безпечне майбутнє». Там щодня проводяться майстер-класи для дітей, підлітків та їхніх батьків, надають консультації педіатр і вчитель-логопед. А в партнерстві з Обласним жіночим інформаційним центром під егідою WWO бібліотека реалізує програму «Діти України і війна. Кропивницький», в рамках якої проводяться навчально-розвиткові заняття для дітей від трьох до шести років в інноваційному форматі Element of Play.

Олександрійці познайомилися з роботою відділів документів з питань медицини на охорони здоров’я та документів іноземними мовами – кожен з них має багатющу інформаційну базу та низку корисних та цікавих проєктів.

Колекції відділу рідкісних та цінних видань нікого не залишають байдужими, тож і гості з Олександрії із захопленням знайомились з раритетними виданнями, які є в бібліотеці. Вони побачили книги з колекції Олександра Ільїна: від найбільшого Євангеліє XVIII століття, в якого кожен лист висотою 70 сантиметрів, до найменших, що вміщуються в долонці дитини.

«Ми дуже раді, що у бібліотеки з’явились нові друзі і що ми розвіяли стереотипне уявлення про книгозбірні. Сучасна бібліотека – це мультисервісний заклад, де надаються інформаційні, освітні, культурні та дозвіллєві послуги. Бібліотеку Чижевського повною мірою можна вважати хабом креативних ідей та інновацій в соціально-культурній сфері», – зазначила Оксана Ткаченко.

На згадку про книгозбірню гості отримали флаєри з повною інформацією про послуги, які надає бібліотека, та фірмовий календарик з бібліокотиком Афонею.

Запрошуємо кропивничан та гостей міста до бібліотеки Чижевського. З нами круто!

Залишити відповідь