Ви зараз переглядаєте Виставка різдвяних листівок

Виставка різдвяних листівок

В бібліотеці Чижевського відбулась презентація вінтажних різдвяних листівок з приватної колекції кропивницького краєзнавця Юрія Тютюшкіна.

Гості заходу з цікавістю слухали розповідь колекціонера про його унікальне зібрання листівок і дізналися про історію їх збирання.

Зазначимо, що поштові картки, яким понад сто років, візуально відрізняються від сучасних і тому зачаровують своєю милою сентиментальністю і стариною. Тому учасники з цікавістю слухали завідувачку відділу мистецтв Світлану Ушакову, яка у своїй розповіді торкнулась історії європейської різдвяної листівки та символів, зображених на цих художніх мініатюрах. Так, вінок з гостролисту і гілочки омели, які зображували на поштівках, були не просто прикрасою будинку, а й оберегом родинного вогнища.

В кожній європейській країні – свої улюблені різдвяні образи: італійці малюють Піноккіо, німці зображують поросят, французи створюють фотоколажі усміхнених молодих людей, а в країнах Скандинавії полюбляють листок конюшини.

Родзинкою зустрічі стали читання новорічних листів українських класиків –Тараса Шевченка, Михайла Коцюбинського, Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого.

На завершення гості бібліотеки познайомились з цікавою технікою виготовлення різдвяної листівки за допомогою спеціальних штампів і фігурних ножиць. А новорічна фотозона стала приємним сюрпризом для охочих залишити фото на пам’ять.

Залишити відповідь