Ви зараз переглядаєте Школа досвідченого споживача: що зображено на етикетці

Школа досвідченого споживача: що зображено на етикетці

В бібліотеці Чижевського на черговій зустрічі в «Школі досвідченого споживача» обговорювалась цікава тема, що стосується усіх нас як споживачів. Йшлося про маркування текстильних товарів та взуття.

Як розповіли головні спеціалістки відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби в області Ольга Політанська та Наталія Лампіцька, етикетки та ярлики, якими маркуються текстильні вироби, придумали і стали активно використовувати вже досить давно. Практично з тих часів, коли з’явилася легка текстильна промисловість, запустилися перші фабрики і майстерні. Спочатку метою таких бірок була виключно реклама: потрібно було повідомити споживачу ім’я виробника, як зараз кажуть, бренд.

Багато людей звикли відразу ж зрізати всі ярлики, проте фахівці не рекомендують так робити. По-перше, ярлики, зазвичай, роблять таким чином, щоб вони не заважали під час носіння одягу. По-друге, не факт, що споживач надовго запам’ятає те, що там написано. А ця інформація може виявитися корисною в будь-який момент, якщо річчю людина збирається активно користуватися довгий час.

Так чому ж потрібно звертати увагу на етикету на речах? Наталія Лампіцька ознайомила учасників заходу з повним переліком символів по догляду як з міжнародним стандартом ISO, так і за українським ДСТУ.

Ці ярлики містять інформацію про країну-виробника, про склад тканини виробу і про рекомендації з прання, сушіння і прасування. Звернула увагу, що чим якісніше річ і чим більше праці вкладено в її виробництво, тим більше інформації ви знайдете на бірці. Одяг без етикеток відразу ж повинен викликати підозру. Швидше за все, він зроблений десь на підпільній фабриці, що не належить ні до якої торгової марки і пошитий з неякісної штучної тканини.

Особливо цікавим повідомленням фахівчині стала інформація про клаптик тканини, який деякі виробники пришивають разом з етикетками до швів з виворітного боку. Виявилось, що багато хто із споживачів вважає, що клаптик тканини на новому одязі кріпиться для того, щоб в разі необхідності послужити латкою. Проте вони призначені зовсім не для виготовлення латок, а для перевірки сприйнятливості виробу до різних видів догляду – прання, прасування, хімчистки.

Про технічний регламент маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, розповіла Ольга Політанська. Будь-яке взуття, що продається в Україні, зазначила фахівчиня, має бути марковано. Маркування може міститися на ярлику взуття, на підошві або на «язичку» взуття. Спеціальні піктограми (малюночки) показують з чого виготовлений верх взуття, підкладка та устілка, а також підошва. Якщо ж маркування на товарі взагалі відсутнє, то це вже серйозний привід замислитись.

Захід відбувся у жвавому спілкуванні з аудиторією. Спеціалістки відповідали на численні запитання присутніх, якими були викладачі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг та торгівлі, викладачі та студенти Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі. Отримана інформація стала корисною як для майбутніх товарознавців так і для пересічних споживачів.

Детальніше про зустріч ви можете дізнатися, переглянувши відео на YouTube-каналі бібліотеки за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1yYNfDLoyyM.

Залишити відповідь