Ви зараз переглядаєте Підготовлений – значить захищений

Підготовлений – значить захищений

Діям у разі радіаційної небезпеки був присвячений тренінг, який зібрав у бібліотеці Чижевського експертів та працівників соціально-культурної сфери Кропивницького.

Начальник управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами КОВА Володимир Слінченко розповів алгоритм дій у випадку загрози виникнення радіаційної небезпеки.

Так, потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо знаходитесь на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку обов’язково варто виконати.

Властивості будівель послаблюють іонізуюче випромінювання: дерев’яні будинки послаблюють радіацію у 2-3 рази, а підвали цих будинків – у 7-10; одноповерхові кам’яні будинки – у 10, їхні підвали – у 40-50 разів; багатоповерхові кам’яні будинки – у 400-500, а їхні підвали – у 1 000 разів.

Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Необхідно щільно закрити вікна і двері, завісити їх щільною тканиною або ковдрою, закрити вентиляційні канали, душники, заклеїти щілини у віконних рамах та залишатись в укритті допоки офіційна влада не надала інших вказівок. Домашніх тварин не випускати гуляти на вулиці.

Володимир Слінченко наголосив на тому, що слухати і користуватися треба повідомленнями лише офіційних каналів. Ніяких звуків типу набату чи гудків потягу. Лише звуковий сигнал «Увага всім!». Якщо чуєте сирену, увімкніть будь-який пристрій, де можна отримати офіційні відомості від органів управління цивільного захисту та рекомендації щодо дій в умовах радіаційної небезпеки.

Алгоритму дій у разі виникнення радіаційного ризику та йодопрофілактиці присвятила свій виступ головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук. Вона розповіла, що з 24 лютого минулого року на Кіровоградщині працюють 15 постів радіаційного спостереження. Тричі на добу вони проводять виміри гама-фону і за цей час випадків перевищення допустимих рівнів не встановили. Втім в області створені три групи швидкого реагування на відповідні надзвичайні ситуації.

Вона розповіла, що радіоактивна хмара під впливом повітряних потоків переміщується і по мірі руху відбувається випадання радіоактивного пилу, що призводить до зараження місцевості. Утворюється так званий радіоактивний слід. Процес триває 10-24 годин після радіаційного викиду; випадання самого радіоактивного пилу у тій чи іншій точці триває від кількох хвилин до 2 годин, більш високий рівень радіоактивного забруднення спостерігається на ближніх ділянках сліду і на його осі, а найменша – на зовнішніх межах.

Спад потужності дози в часі йде приблизно так: через сім годин вона зменшиться у 10 разів, через 49 годин – у 100 разів, через два тижні – у 1000. Найбільш різкий спад потужності дози відбувається в перші години після викиду радіації. За перші 30 діб перебування в зоні сліду людина отримує до 75% від загальної дози. Тому дуже важливо після зараження місцевості перебувати в сховищах, протирадіаційних укриттях або в підвалах до особливо розпорядження.

Окремо Надія Оперчук зупинилась на йодопрофілактиці. Вона наголосила, що вживання препаратів йоду є дуже ефективним простим заходом попередження уражень щитоподібної залози радіоактивним йодом. Але люди, які проживають на території, де є загроза забруднення радіоактивними ізотопами йоду, повинні приймати профілактичну дозу препарату калій йодиду тільки після офіційного оповіщення про загрозу радіоактивного викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Вона розповіла про дозування препарату і навіть про те, як його за необхідності давати чотирилапим улюбленцям. За її словами, за потреби, будуть створені пункти видачі калію йодиду, а втім препарат можна придбати в аптечних мережах.

Присутні на тренінгу ознайомились з приладами радіаційної розвідки та дозиметричного контролю та із засобами індивідуального захисту, в чому їм допоміг заступник начальника управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації Костянтин Дружинін. А також дізнались про способи надання першої медичної допомоги, які наглядно продемонстрував викладач навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровограської області Юрій Муконін.

Як зазначила заступниця начальника обласної військової адміністрації Катерина Колтунова, підготовлений – значить захищений: «Зважаючи на те, що країна-терорист не дотримується жодних законів та правил ведення війни, кожен українець повинен знати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації».

Запис тренінгу можна переглянути на бібліотечній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/1466904617184083 та на каналі YouTube за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=KWByUTGIpWI/

Залишити відповідь