Ви зараз переглядаєте Тарас Шевченко і ми

Тарас Шевченко і ми

207 років живе на світі Тарас Шевченко. І навіть відійшовши у вічність, він залишається в душі кожного з нас, створюючи своєю особистістю, творчістю, ментальністю живий, загадковий світ. Прагнення проникнути в глибину цієї таїни, пізнати сутність генія, осягнути його місію спонукає людей наближатись до нього.

Саме такі бажання об`єднали громаду кропивничан, які зібрались 9 березня у найбільшій книгозбірні міста – бібліотеці ім. Дмитра Чижевського на лекцію кандидата філологічних наук, доцента кафедри української літератури ЦДПУ ім. В. Винниченка Оксани Гольник про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка. Це була емоційна й захоплююча розповідь науковця-філолога про метаморфози духовного світу Кобзаря. У своєму житті й у Слові, стверджувала доповідачка, він пройшов шлях від засмученого плакальника і скорботного серцем мужа до бунтаря і месника. А далі – сходження на висоти біблійних істин – Співчуття, Милосердя, Любові.

Гості зустрічі могли ознайомитись із книжковою виставкою «Життя, мов спалах блискавки», присвяченої Тарасові Шевченку. На ній представлені найрізноманітніші видання «Кобзаря», листування, лірика поета різними мовами світу, новий багатотомник «Шевченківської енциклопедії», монографії вітчизняних і зарубіжних науковців, світлини улюблених жінок Кобзаря, книги, що презентують живописні шедеври митця.

Усе це доводить, що Тарас Шевченко – невичерпний і нескінченний. У часі й історії він росте й розвивається, і нам ще йти і йти до його осягнення. А нинішня зустріч – це один із кроків єднання з просвітленим духом українського Генія.

Наталія Чуприна,
бібліотекар
відділу обслуговування користувачів

Залишити відповідь