Ви зараз переглядаєте Шевченківська премія 2023: Катерина Калитко

Шевченківська премія 2023: Катерина Калитко

Національна премія України імені Тараса Шевченка – найвища мистецька державна нагорода України. Високу нагороду цього року отримала Катерина Калитко за книгу поезій «Орден мовчальниць».

Катерина Калитко — українська поетеса, перекладачка, авторка поетичних збірок і прозових творів. Член Національної спілки письменників України (2000) та Українського ПЕН (українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву).

Книга «Орден мовчальниць» – це портрет української жінки, який частіше визначає те, про що вона мовчить, ніж те, про що говорить. Та без досвіду цього мовчання не було би голосу, що звучить у цій збірці. Голосу, що обстоює право щиро мовити про гостре горе, поколінні травми, стереотипи та архетипи, корені в пекучому ґрунті, відвагу любові й розчарування порожнечею поза масками. Не ззираючись на закиди в надмірній відвертості чи колючості, в надриві й темноті. Бо тільки так і залишаються собою – але й втілюють досвід сотень досі безмовних сестер.

Окремі твори Катерини Калитко перекладені англійською, німецькою, польською, вірменською, литовською, словенською, сербською, болгарською, італійською та на іврит. Збірка віршів «Золото, смирна і мед» вийшла 2014 року в Ізраїлі (переклад на іврит Антона Паперного).

Запрошуємо всіх користувачів до нашої книгозбірні ознайомитися з творчістю сучасної української письменниці.

Залишити відповідь