Ви зараз переглядаєте Барви степової Еллади

Барви степової Еллади

«Барви степу». Таку назву має мистецький альбом-довідник, презентований у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського. Так само називалися виставка творчого доробку кіровоградських митців, відкрита з нагоди п’ятиріччя створення обласної організації Національної спілки художників України у Республіканському будинку художника у далекому 1994 році і каталог до неї.

Між цими датами – історія творчого життя спілчан, представлена в альбомі роботами 66 майстрів образотворчого, декоративно-прикладного, монументального і театрального мистецтва, чиї імена прославляють Кіровоградщину далеко за межами України.

Це Микола Алексєєв, Леонід Бондар, Юрій Вінтенко, Володимир Волохов, Валерій Давидов, Володимир Кір’янов, Федір Лагно, Андрій Ліпатов, Фелікс Полонський, Віктор Френчко, Сергій Шаповалов та багато інших.

У вступному слові до каталогу 1994 року мистецтвознавець Володимир Босько з приводу виставки і створення обласної організації писав: «Є надія, що крига байдужості та приреченості, яка довго сковувала місцевих художників, скресла назавжди, і місто поступово стає на шлях відродження своєї колишньої слави визначного культурно-мистецького центру України». Презентовані «Барви степу» доводять, що ці надії виправдалися.

«Ми радіємо з того, що альбом відбувся. Це багаторічна робота великої редакційної групи, яку можна презентувати не тільки на рівні області чи Україні, а й на міжнародному рівні. Нам є ким пишатися», – підкреслила директорка бібліотеки Валентина Животовська.

На її переконання, видання стане чудовою мистецькою візитівкою Кіровоградщини.

«За 33 роки діяльності обласного осередку Національної спілки художників України ця потужна організація має дві обласних премії – Олександра Осмьоркіна та Якова Паученка, має народних художників України, заслужених працівників культури, заслужених діячів мистецтв України, заслужених художників України. Тож є кого презентувати», – додав депутат обласної ради Сергій Коваленко і запевнив, що обов’язково з’явиться другий том видання.

Невдовзі електронна версія мистецького альбому-довідника буде розміщена на бібліотечному сайті.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь