Ви зараз переглядаєте Олімпійські читання

Олімпійські читання

Олімпійські ігри є одним із найдивовижніших явищ в історії людства. Зародившись у Стародавній Греції 776 р. до н.е., вони регулярно проводились понад тисячу років. Завершивши свій давньогрецький цикл у 394 р. н. е., ігри відродилися наприкінці ХІХ ст. у вигляді міжнародної події в абсолютно нових історичних умовах. Нині Олімпійські ігри – це школа освіти і виховання, спосіб життя та самореалізації особистості.

У бібліотеці Чижевського відбулися Олімпійські читання, присвячені 100-річчю від дня народження Ніни Антонівни Бочарової, легенди української та світової спортивної гімнастики.

Олімпійські читання організували кандидат педагогічних наук, професор Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Сергій Воропай та голова відділення Національного олімпійського комітету України в Кіровоградській області Вадим Бебко.

Учасниками заходу були спортсмени, тренери, викладачі, гімнасти славетної обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву «Надія», студенти, майбутні тренери та викладачі факультету фізичного виховання ЦДУ імені Володимира Винниченка, а також відомий кропивницький борець, переможець багатьох змагань, представник бразильського джиу джитсу Ярослав Блажко.

Змістовна презентація ознайомила присутніх з життям та спортивними досягненнями відомої українки. Саме з її іменем пов’язаний перший успіх українських спортсменів на олімпіадах.

Ніна Бочарова на XV Літніх Олімпійських іграх 1952 року у фінському місті Гельсінкі викликала справжній фурор: завоювала чотири медалі, дві з них – на колоді та в командному заліку – найвищого ґатунку. Крім того, вона здобула «срібло» в опорному стрибку та командному заліку в скасованій пізніше дисципліні – командних вправах із предметом. А також вигадала свою вправу, яку ще ніхто не виконував у світі – поперечний шпагат на брусах.

Все своє життя Ніна Бочарова присвятила спортивній гімнастиці. Залишивши великий спорт у 1954 році, вона працювала тренеркою, інструктором, суддею та брала участь у популяризації олімпійського руху.

У 2004 році Ніні Бочаровій була надана честь першою нести факел естафети олімпійського вогню на українській землі.

Доля Ніни Антонівни є прикладом нескореного українського духу та наполегливої праці. Труднощі, що виникали на її життєвому шляху, не змогли зламати талант та завзятість української дівчини. Вона є справжнім взірцем для молоді України.

Учасники олімпійських читань мали можливість ознайомитись з тематичною книжковою виставкою «Спортивні мрії: олімпійський рух у світі книги», яку підготували фахівці відділу обслуговування користувачів. На виставці були представлені книги: «Олімпійське сузір’я України», «Олімпійський рух в Україні: історія і сучасність», «Олімпійський спорт у системі гуманітарної освіти», «Ігри, що підкорили світ» Сергія Бубки, Марії Булатової, «Олімпійський у серцях вогонь» Володимира Кулика, «На олімпійській хвилі» Анатолія Волошина та інші.

Бібліотека Чижевського висловлює щиру подяку автору Сергію Воропаю за подаровану книгу «Олімпійська спадщина Кіровоградщини: монографія». Ця книга стала вагомою частиною олімпійської освіти в нашій області та сприяла вихованню нових спортивних «зірок». Ознайомитися з нею можна в електронному вигляді на сайті книгозбірні у розділі Цифрова бібліотека.

Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=dyFytveO_fg.

Залишити відповідь