Ви зараз переглядаєте Надання першої психологічної допомоги в умовах війни

Надання першої психологічної допомоги в умовах війни

У рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я в бібліотеці Чижевського відбувся черговий тренінг для журналістів та курсантів Донецького державного університету внутрішніх справ.

Тему «Надання першої психологічної допомоги в умовах війни» висвітлила керівниця психологічної служби ДСНС України у Кіровоградській області Євгенія Погрібна.

Психологиня розповіла про специфіку своєї роботи та пояснили учасникам зустрічі, чому так важливо своєчасне надання першої психологічної допомоги. У стресовій ситуації людина може відчувати страх, розпач, агресію, піддаватися паніці, плакати, перебувати у ступорі. До кожного з таких станів має бути свій підхід. І тут важливо не помилитися, аби не зашкодити людині.

Також пані Євгенія ознайомила присутніх із «валізою психолога», де знаходяться усі необхідні засоби для підтримки психологічного стану людини. Суть цієї «валізи» – мати під рукою те, що найімовірніше може знадобитися при наданні психологічної допомоги постраждалим, їхнім родичам, випадковим свідкам того, що сталося, і всім тим, кому такий вид допомоги необхідний тут і зараз.

Кожен предмет має своє призначення і просто незамінний. Серед предметів – термос, кава та чай (гаряча вода діє дуже заспокійливо); м’які іграшки, м’який м’ячик (людина заспокоюється, коли щось перебирає у руках), ковдра (причому не обов’язково тепла, бо в першу чергу вона повинна викликати у людини, що потрапила у стресову ситуацію, відчуття захищеності). Навіть звичайний набір олівців тут виступає важливим інструментом арттерапевтичної техніки, що здатна вивільняти страхи та допомагати у пошуках власного внутрішнього ресурсу.

Під час війни кожен з нас може опинитися поряд з людиною, яка щойно пережила травмуючу подію та знаходиться в стані стресу. Звичайно, психологічну допомогу мають надавати фахівці, але інколи їх немає на місці події, тому варто знати, як ми можемо допомогти, що варто і чого не варто робити при першій психологічній допомозі.

Запис заходу можна переглянути на YouTube-каналі бібліотеки Чижевського.

Залишити відповідь