Ви зараз переглядаєте Післясмак літературних розмов із Сергієм Михидою, або Де закінчується калюжа Росії

Післясмак літературних розмов із Сергієм Михидою, або Де закінчується калюжа Росії

Запрошення колег долучитися до проєкту «Розмови про літературу з Сергієм Михидою», започаткованого в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського навесні цього року, не викликало в мене особливого ентузіазму, бо давно вже про себе зрозуміла: люблю літературу у сенсі читання, а не літературного аналізу, розгляду авторських текстів під літературознавчим кутом зору. До речі, про мову такого не можу сказати – полюбляю вивчати, аналізувати й досліджувати мовні питання у різноманітних аспектах, що вплинуло й на вибір професії.

Проте не все у житті так однозначно, воно взагалі непередбачуване. Так і для мене неочікуваними виявилися почуття, емоції і ставлення до літературних бесід, коли професор Михида запропонував учасникам «почитати Маланюка». Так склалося, що з творчим спадком Євгена Маланюка я не була добре обізнана – у шкільній та університетській програмі на період мого навчання його творів не було. Тому занурення у поетику «залізних імператора строф», як називав себе сам автор, у значній мірі було відкриттям. Життя у стані війни внесло корективи – повітряна тривога перервала засідання, присвячене творчості Маланюка, яке було більш лекційним, і два доповідача-науковця Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка – доктор філологічних наук, професор Сергій Михида і кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та зарубіжної літератури Оксана Гольник – наблизили слухачів до розуміння поетики, духовності і трагізму долі Євгена Маланюка, а обмін думками і враженнями залишили до наступної зустрічі. Ця зустріч пройшла на піку емоцій. Чому так?

Скажу про власні відчуття: художнє слово Маланюка мені здалося оголеним нервом, я наче пройшла лезом бритви, роз’ятривши душевні рани переживань про долю України і нас, її громадян. Як може бути, що написане Маланюком 100 років тому так співзвучно з тим, що відчуває сьогодні кожний українець? Чи за цей час нічого не змінилося, чи знов усе повторюється?

Так, у вірші «Убійникам» (25.5.1926) поет звертається до тодішніх окупантів України, а наче ми до орків сьогодні:

«Ви жахнулись – далеко зайшли? –
Смерть помстила і каяться пізно,
Ось крізь сутінь російської мли
Україна рокоче залізно».

Як разюче актуально звучать сьогодні слова-звернення поета до України:

«Невже ж калюжою Росії
Завмре твоя широчина?
…А над степами вітер віє!
А в небі гуркотить весна!
А степ, гарматами пооран,
Тремтить від крові і кісток,
Та про бої віщує ворон,
Червлен тримаючи шматок».

Не можна читати ці рядки спокійно – такий біль вскипає у серці, таким праведним гнівом повниться душа і прагне помсти агресору і нашої перемоги!
Бо ніколи Україна не буде калюжою Росії!

Звертаючись до ворогів, Маланюк попереджає:

«Даремно, ворогу, радій, –
Не паралітик і не лірник,
Народ мій – в ураган подій
Жбурне тобою ще, невірний!
Ще засилатимеш, на жаль,
До Києва послів московських, –
І по паркету наших саль
Ступати лаптю буде сковзько…»

Боже ж мій, яка метафора! Який художній прийом! Не знаю, який саме зміст вкладав поет у фразу «І по паркету наших саль ступати лаптю буде сковзько…», проте повністю погоджуюсь і впевнена: вдавляться загарбники і нашим «стратегічним продуктом» – салом, і самою Україною – поперек горлянки рашистам стане, не проковтнуть! Начувайтеся, великодержавні шовіністи! Завжди вам буде в Україні «сковзько»!

Як зауважує поет, наша «масна» земля завжди була ласим шматком для загарбників:

«І від віків повзуть під стіни орди,
Як ніч, як тьма, як чорна сарана,
Навколо ж нарід, мирний і негордий
В масній землі нестямно порина».

Так пише Маланюк про Київ.

Окрема тема – життя поета на чужині. У рядках, присвячених цій темі, така туга за рідним краєм! І нічим серце заспокоїти у далеких краях, бо «не поможуть ні подорожі далекі, ні чужа далечінь, ні весна, ні Париж»:

«Заспокоїти серце? Та чим же? Та як же?
Научи мене кров’ю твоїх молитов!
Не поможе ніхто. І не буде інакше.
І з сльозами моїми змішаю питво».

У закордонних краях – все чуже для поета: «Чужі: й земля, і небо тут, і люди», – із сумом проголошує він. І така мука в словах митця про долю рідного краю, який бореться за виживання, за право бути, і як це співзвучно із сьогоднішніми подіями – війні в Україні:

«Десь кревний край кона в останній муці,
Дикун над ним заносить ятаган,
А він скажений біль терпить, як Муцій,
І крапле кров росою з чорних ран».

Переживання поета перегукуються сьогодні з відчуттями наших співвітчизників, які змушені були покинути Україну, тікаючи від війни, в першу чергу заради безпеки дітей, яких вивозили з місць запеклих боїв і зі зруйнованих міст. Багато хто з родичів і знайомих, що стали біженцями, у телефонних розмовах жаліються, як сумують за Україною, переоцінюють своє ставлення до багатьох речей у нашій державі: якщо раніше нарікали на роботу лікарів, вчителів, перукарів, працівників магазинів і кафе, то відтепер впевнено наголошують, як у нас все було добре, як хочуть повернутися якомога скоріше, говорять, яка у нас гарна, прекрасна країна, яка багата й родюча земля.

Мене здивували слова колеги-бібліотекарки, яка взагалі-то у приватному спілкуванні російськомовна завжди була, а от коли пережила швидкий від’їзд у перші дні війни, подолала вперше в житті сама за кермом більше двох тисяч кілометрів, рятуючи від війни доньку, двох онучок, сестру, вагітну невістку та ще й двох песиків, та пожила біженкою, то навдивовижу заговорила українською – сказала: «Ти знаєш, як важко на чужині!». Дехто не витримує і повертається під обстріли, аби бути разом з родиною чи ближче до чоловіків, що на фронті.

Маланюк теж мріяв про повернення, змальовуючи у поетичних рядках малу Батьківщину:

«Бо ж там тече козацький Буг
Й – не раз червоная – Синюха,
А я там весен вербний пух
І дух землі – з дитинства нюхав».

Для жителів Кіровоградщини ці рядки дуже близькі й зрозумілі, бо Маланюк – наш земляк, і ми знаємо рідні поетові місцини, і річку Синюху.

З якою щирою експресією змальовує поет природу нашого краю – степової України, особливо навесні! Мене сколихнули такі рядки:

«А сад вирує в хуртовині цвіту,
Бушує біла буря пелюстків.
Крізь чари весняного ненаситу
Мов полум’я блакитне, лине спів».

Дійсно, не можна насититися буянням весняних садів України, її милозвучними піснями, що линуть у саме серце кожного українця!

І хочеться вірити, що станеться так, як пророкував Маланюк століття тому, і ми знов відродимося, а імперія згине:

«Вирок стався. Імперія – труп.
Догнивають отруйні останки,
Та під громи архангельських труб
Вже побідні готуються ранки.
Там, де тьмою душило лани,
Де ордою буяла навала, –
Розгортається синь далини,
Наростає епохи зачало».

Так! Вистоїмо! Переможемо! Відбудуємо! Слава Україні!

Залишити відповідь