Ви зараз переглядаєте Зимовий сад, вишитий стрічками

Зимовий сад, вишитий стрічками

У бібліотеці Чижевського відкрилася виставка вишитих стрічками картин «Зимовий сад».

Авторкою більше сорока творів, виставлених у холі книгозбірні та у відділі краєзнавства є Майя Поліщук. Привітати з відкриттям чергової презентації творчих доробок зібралися шанувальники майстрині та колишні колеги – пані Майя багато років пропрацювала у нашій бібліотеці інженером з охорони праці. Її навіть називали Залізною Жінкою. Але у вільний від роботи час ця жінка вишивала: спочатку нитками, а потім стрічками. Її зацікавила книга «Мистецтво вишивки стрічками» – з неї почалася новий етап захоплення вишивкою.

«Це не просто хобі. Перш за все, це креативне мислення, та найголовніше, що Майя Василівна ділиться цим з іншими. Вона вже багато років передає свої роботи на благодійні аукціони, кошти від яких йдуть на лікування онкохворих дітей», – зазначила завідувачка відділом мистецтв Світлана Ушакова.

Техніку вишивки шовковими стрічками вигадали лондонські вишивальниці чотири сотні років тому, коли намагалися освоїти французьку техніку de favour. Вишивка стрічками замість пряжі або ниток створює характерну тривимірну форму. Однією з багатьох принад цієї техніки є те, що прості стібки здаються складними: коли шовковисті нитки простягаються крізь тканину, вони скручуються та згинаються, в результаті чого утворюються реалістичні пелюстки, стебла та листя. Ця старомодна романтична вишивка використовується майстринями для створення красивих квіткових мотивів і декоративних візерунків на одязі, аксесуарах та на картинах.

Виставка «Зимовий сад» працюватиме в бібліотеці протягом місяця, а фонди книгозбірні пропонують добірку книг з вишивки.

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь