Ви зараз переглядаєте У пошуках коштовних перлин

У пошуках коштовних перлин

Україну та Кувейт розділяють тисячі кілометрів, тому кувейтська література досі залишається terra incognita для українського читача. 27 березня поціновувачі літератури мали можливість познайомитися з літературним надбанням Кувейту на презентації збірки кувейтських новел «У пошуках коштовних перлин», яка відбулася в бібліотеці Чижевського.

«У пошуках коштовних перлин» – достеменна історія Кувейту очима митців, що охоплює період від початку ХХ століття до наших днів. Збірка включає 22 новели авторства 10 кувейтських письменників, які змальовують країну різних часів: до відкриття родовищ нафти, у період найбільшого процвітання та війни, а також сьогодення.

Привітала учасників зустрічі директорка головної книгозбірні області Валентина Животовська. «Хочемо щиро висловити подяку кожному з вас за участь у нашій захоплюючій події. Ця зустріч є важливим кроком у зміцненні культурних зв’язків між нашими країнами. Шляхом вивчення та відкриття літературних творів кувейтських авторів ми не лише розширюємо свої знання, а й сприяємо розвитку міжкультурного розуміння та взаємовідносин», – зазначила вона.

Тексти творів подано українською та арабською мовами. Переклад майстерно виконаний молодими, але талановитими перекладачами Ольгою Сегедою, Інною Суботою та Лолітою Музаннар.

Олександр Балануца – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Державі Кувейт розповів, що двомовну книгу видано в 2023 році зусиллями Посольства та Національної ради Кувейту з питань культури, мистецтва та літератури до 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Кувейтом. Він також наголосив про важливість культурної дипломатії та про те, яку роль подібні проєкти відіграють у міжнародній співпраці.

Детально про перекладацьку роботу розповіла Ольга Сегеда – третя секретарка Посольства України в Державі Кувейт, перекладачка та керівниця перекладацького проєкту. Вона висловила слова вдячності усім членам команди, які працювали пліч-о-пліч. Завдяки цим зусиллям ми тепер маємо можливість вирушити у подорож сторінками кувейтської новели і дізнатися більше про традиції близькосхідного емірату на узбережжі Затоки.

Змістовним доповненням до розповідей став перегляд буктрейлера «У пошуках коштовних перлин». А на завершення презентації бібліотека отримала у подарунок цю неперевершену збірку новел, а відвідувачі мали змогу першими погортати сторінки цієї вишуканої книги, розглянути крафтові ілюстрації.

Під час зустрічі відвідувачі обмінялися думками та поділилися своїми враженнями щодо презентації та літературного проєкту. Тож збірка новел стала своєрідним місточком між двома культурами, цивілізаціями та світоглядами.

Залишити відповідь