Ви зараз переглядаєте Єлисаветград. Шлях до України. 1917-1922

Єлисаветград. Шлях до України. 1917-1922

Збірник архівних документів «Єлисаветград. Шлях до України. 1917-1922» презентували на краєзнавчих студіях в бібліотеці Чижевського.

Вони присвячені подіям 1917-1922 рр. на території Єлисаветградського повіту та у місті Єлисаветграді. У той час наш край став ареною запеклої боротьби між різними силами, які були учасниками громадянської війни у колишній Російській імперії. Одночасно територія Єлисаветградщини стала одним з фронтів війни за незалежність Української народної республіки.

Під час презентації видання мова йшла про одинадцять розділів збірника, що розповідають про зміну влади у місті та повіті за часів російського Тимчасового уряду, Центральної Ради Української народної республіки, Української держави Павла Скоропадського, Директорії УНР, добровольчої армії генерала Денікіна та Української соціалістичної радянської республіки.

Кожен розділ збірника ілюстрований великою кількістю архівних документів та матеріалів. У виданні представлені архівні документи та матеріали, що розповідають про повстанський рух на території повіту і його боротьбу з органами влади радянської України у 1920-1922 роках, а також про долю колишніх червоних партизан та повстанців за часів тоталітарного більшовицького режиму.

Під час заходу відбулося обговорення, в якому взяли участь: директорка обласного Державного архіву Лілія Маренець, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник ДАКО Вадим Колєчкін, кандидат історичних наук, доцент ЦДПУ імені Володимира Винниченка Олександр Чорний, директор Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань Борис Шевченко та журналіст і краєзнавець Володимир Поліщук.

«Історія не може бути тільки чорною або тільки білою. І писатися воно повинна на основі документів», – прокоментував дискусію навколо видання Олександр Чорний.

«Кількість документів та їх різноманітність джерел дає змогу стартувати у самостійне дослідження і зробити власні відкриття на краєзнавчій ниві», – зазначив Вадим Колєчкін.

«Тільки використання архівних документів дає можливість зробити повноцінне дослідження. Звичайно вони можуть не подобатися комусь через їхні світоглядні позиції. Але минуле не може подобатись сучасним дослідникам. Воно є таким, яким було. Наше завдання усвідомити та максимально об’єктивно описати. А це можна зробити тільки на основі документів, зокрема тих, які викладені у збірці, яку підготував обласний держархів», – додав Борис Шевченко.

Збірник архівних документів «Єлисаветград. Шлях до України» представлений на сайті книгозбірні у розділі «Цифрова бібліотека».

З друкованим варіантом видання можна ознайомитися у відділі краєзнавства.

Тетяна Колєчкіна,
відділ краєзнавства

Залишити відповідь