Ви зараз переглядаєте В бібліотеці Чижевського відзначили День народних будителів

В бібліотеці Чижевського відзначили День народних будителів

Чергове засідання творчого об’єднання «Вітрила» було присвячене національному святу Болгарії – Дню народних будителів, яке щороку відзначають в перший день листопада.

За ініціативи обласної ГО «Об’єднання болгар «Нашите хора» з нагоди свята в бібліотеці Чижевського зібрались представники болгарської, вірменської, польської діаспор, художники, літератори, музиканти.

У цей день болгари вшановують пам’ять просвітителів і революціонерів, які заклали основи нової болгарської історії та культури. Серед них немає ні перших, ні останніх за значенням. Усі вони залишилися в народній пам’яті та в історії: історії царів, полководців, політиків, представників духовенства, книжників, інтелігенції. Завдяки їм болгарський народ зберігся протягом століть та пройшов багато випробувань, що випали на його долю, вносячи незаперечний внесок у європейську культуру.

Під час свята лунали українська та болгарська мови. Його учасники згадували про трагічні й водночас величні сторінки багатовікової боротьби болгарського народу за свою волю, вшанували пам’ять героїв-просвітителів, які присвятили життя боротьбі за усвідомлення народом своєї самоідентичності. Пролунали зворушливі рядки поезії та пісні, присвячені важливим історичним подіям в історії цієї країни.

Сергій Осадчий вручив подяку колективу обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського в особі директора Валентини Животовської за вагомий внесок у збереження та популяризацію болгарської самобутності та активну участь у заходах національних спільнот Кіровоградщини та з нагоди болгарського свята – Дня народних будителів.

Залишити відповідь