Ви зараз переглядаєте Чумацькими шляхами: подорож на лівий берег Херсонщини напередодні російського вторгнення

Чумацькими шляхами: подорож на лівий берег Херсонщини напередодні російського вторгнення

Нещодавно у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук головної книгозбірні області відбулася зустріч з головою товариства поляків Кіровоградщини «Полонія», лауреатом обласної премії імені Якова Паученка, геральдистом, директором Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського – Олександром Івановичем Полячком. Олександр Іванович добре відомий в Україні та за кордоном перш за все як музикознавець та чудовий виконавець народних пісень, але цього разу він виступав в доволі незвичному для широкого загалу амплуа – менеджер культурних проєктів.

Олександр Полячок представив для викладачів та студентів економічних факультетів Кіровоградського кооперативного фахового коледжу ім. М. П. Сая та Херсонського державного аграрно-економічного університету власний кроссекторальний грантовий проєкт зі збереження нематеріальної культурної спадщини та туризму «Чумацькі пісні Передстепового Правобережжя», який було підтримано Українським культурним фондом у 2019 році. Проєкт реалізовувався протягом 2020-2021. Його результатом став 12-серійний науково-популярний фільм «Чумацькі пісні», знятий за сценарієм Олександра Полячка.

Лекція проводилася у гібридному форматі для студентів, майбутніх економістів міста Кропивницького та Херсону. Олександр Полячок виступав одночасно для присутніх, які перебували в м. Кропивницькому та змогли відвідати захід особисто, та студентів Херсонського державного аграрно-економічного університету, які підключилися до заходу через платформу Zoom.

Під час заходу демонструвалась одна із серій фільму, яка була присвячена Херсонщині. Це було дуже зворушливо саме тому, що повернуло присутніх херсонців у рідні місця. Незважаючи на те, що спогади навіяли смуток під впливом сюжетної лінії, яка ґрунтується на висвітленні народних традицій, мелодій та гумору, загальний настрій слухачів залишився світлим, хоча й з присмаком ностальгії, але з вірою та сподіванням на скорішу Перемогу. Присутні були щиро вдячні Олександру Полячку за цікаву інформацію, спілкування, емоції, а також спів «а капела»!

Після лекції пану Олександру було поставлено багато різних питань, на які спікер надав ґрунтовні відповіді.

Залишити відповідь