Ви зараз переглядаєте У колі шанувальників Дмитра Чижевського

У колі шанувальників Дмитра Чижевського

4 квітня 2024 року виповнилося 130 років від дня народження нашого видатного земляка, вченого-енциклопедиста зі світовим ім’ям Дмитра Івановича Чижевського. На його батьківщині, в Олександрії, пройшов ряд заходів, присвячених ювіляру.

Велика делегація, що складалася з представників Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського, Державного архіву Кіровоградської області, Обласного краєзнавчого музею, Центральноукраїнського державного університету, Регіонального центру наукових історико-краєзнавчих досліджень, завітала до Олександрії, щоб взяти участь у тематичній зустрічі «У колі шанувальників Д. І. Чижевського». Захід відбувся у приміщенні єдиного в нашій країні музею Дмитра Чижевського, який відкрили у 2022 році в будинку, де Дмитро Іванович народився і провів роки дитинства та юності.

У програму заходу увійшла екскурсія по музею, яку провела Тетяна Шуткіна – завідувачка «Будинку Дмитра Чижевського». Цікавою і захоплюючою була її розповідь про те, як створювався музей, як в Україні та за кордоном йшов пошук меморій, що належали родині Чижевських та типологічних предметів, які б допомогли відтворити епоху, в яку жив вчений, та атмосферу побуту знаного сімейства. Також збиралися спогади про видатного вченого та його рідних. Таким чином до музею потрапив телескоп початку ХХ століття, який привезли з Лондона та старовинне піаніно, на якому можна виконувати твори знаних композиторів, як це робила мати вченого Марія Дмитрівна, коли до Чижевських приходили гості.

Усіх присутніх вразило атмосферне шоу з «живим» Дмитром Івановичем. За допомогою штучного інтелекту його фото перетворили у відеоробот, який від імені вченого розповів про свій життєвий шлях – безтурботне дитинство, революційну юність у Києві та плідну наукову та викладацьку роботу в університетах Німеччині та США.

Позитиву додавали «герої з минулого» – актори драматичного гуртка Олександрійського фахового коледжу культури і мистецтв, які зіграли ролі членів родини Чижевських – батька Івана Костянтиновича, маму Марію Дмитрівну, сестру Марію та самого Дмитра. Юні лицедії читали вірші, співали, відтворюючи дух епохи кінця ХІХ-початку ХХ століття.

Приємним і несподіваним сюрпризом для учасників заходу стали імениті гості: Ірина Валявко – кандидатка філософських наук, співробітниця Інституту філософії імені Сковороди НАН України та Інна Голубович – доктор філософських наук, викладачка Одеського національного університету імені Іллі Мечникова. Науковиці протягом багатьох років вивчали і досліджували життєпис Дмитра Івановича Чижевського та зв’язки вченого з видатними постатями ХХ століття.

Провідна бібліотекарка відділу рідкісних і цінних видань ОУНБ ім. Дмитра Чижевського Олена Радіонова презентувала олександрійцям україномовні видання з колекції Дмитра Чижевського, що зберігаються у головній книгозбірні області.

Знаний кропивницький краєзнавець, бібліофіл Олександр Чуднов розповів, як правильно читати твори Дмитра Чижевського.

Завідувач Регіонального центру наукових історико-краєзнавчих досліджень Артем Безшкуренко висвітлив погляди Чижевського на особливості формування української філософії.

Директорка Державного архіву Кіровоградської області Лілія Маринець подарувала музею копію свідоцтва про народження Дмитра Чижевського, оригінал якого зберігається в ДАКО.

В рамках заходу відбулося відкриття меморіальної дошки на будинку, де мешкала родина Чижевських. На урочистій церемонії був мер Олександрії Сергій Кузьменко, який ініціював створення музею Дмитра Чижевського та став меценатом цього проєкту.

Висловлюємо щиру подяку олександрійцям, організаторам та учасникам заходу «У колі шанувальників Д. І. Чижевського», за те, що зберігають пам’ять про видатного земляка та популяризують наукову спадщину Дмитра Івановича Чижевського.

Залишити відповідь