Ви зараз переглядаєте Секрет привабливої сили Березівки

Секрет привабливої сили Березівки

Невеличке село Березівка. Подібних, здається, тисячі в Україні. Село як село. Але ним, вірніше, занедбаною церковцею на його околиці, якось зацікавився В’ячеслав Чебишев…

До чого привів інтерес, який він проявив більше 30 років тому, відомий олександрієць – спортивний журналіст, поет, краєзнавець В’ячеслав Чебишев розповів нещодавно у головної книгозбірні області.

Результатом його допитливості стала книга «Притягательная сила Березовки», присвячена двом поетам – Афанасію Фету та Олексію Бржеському. Саме розкішний маєток Бржеських в Березівці 1845 року став головним центром «тодішнього задушевного життя» кірасира Фета. Як зазначав Володимир Панченко, поет дуже докладно розповість про Бржеських і Березівку у своїх мемуарах і писатиме про них доволі патетично: «О мій дорогий, мій кращий друг поет! Чи можу я без розчулення згадати роки нашої зустрічі і дружби?» Додамо, що з Олександрою Львівною Фет листуватиметься більше 20 років після смерті її чоловіка, їй присвячуватиме вірші.

В книзі опубліковані два цікавих матеріали. Григорій Блок у 1922 році писав про відносини Фета та Бржеської. А Констянтин Льдов 1900-го опублікував статтю «Друг Фета Алексей Федорович Бржесский и его стихотворения». Прискіпливий Чебишев виявив помилки Льдова в датуванні віршів Фета та вказав на виявлені літературознавцями псевдофетівські твори в його публікаціях.

Та головною метою створення книги для автора було бажання познайомити читача з поезією Олексія Бржеського. 64 вірша передруковані з «Литературных вечеров Нового Мира» 1900 року, а вірш «Призрак» зісканований з журналу «Репертуар и Пантеон» 1848 року.

В’ячеслав Чебишев наголосив, що Блок і Льдов по-різному оцінили творчість Бржеського. Блок писав: «Такі вірші згадуються, але не запам’ятовуються. Це бліді діти свого часу, чистенько вбрані, іноді дзвінкоголосі, частіше тьмяно-сумні». Львов вважав, що вірші «позначені печаттю справжнього обдарування» і мають «виразні ознаки самостійної, хоча і не цілком розробленої творчості».

Скласти власну думку про творчість нашого земляка може кожен любитель поезії. Книга «Притягательная сила Березовки» є у фондах бібліотеки імені Дмитра Чижевського, а незабаром її електронний варіант з’явиться на веб-сайті в розділі «Цифрова бібліотека».

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності

Залишити відповідь