Ви зараз переглядаєте Батьківський клуб: безпека онлайн

Батьківський клуб: безпека онлайн

Інтернет – потужний ресурс, який відкриває майже необмежені можливості для саморозвитку юної особистості, спілкування, навчання, дозвілля. Разом з тим в Інтернеті приховано багато небезпек, особливо для дітей.

На черговому засіданні Батьківського клубу в Інтернет-центрі слухачам розповіли про інформаційну безпеку. Діти та підлітки можуть завдати шкоди собі або своїм близьким, оскільки можуть не знати, якою інформацією можна обмінюватися в мережі, а якою не варто.

Говорили про те, як убезпечити гаджети від вірусів і приділили увагу мережевому спілкуванню та захисту від інтернет-шахрайства.

Розповіли, як потрібно розмовляти з підлітками, які будують перші романтичні відносини та пізнають власну сексуальність, обмінюючись відвертими фото не тільки із знайомими. Як правильно пояснити їм, що необережне поводження в Інтернеті може привести до секстингу, сексторшену, шантажу, маніпуляціям та вимаганню грошей в обмін на нерозповсюдження фотоматеріалів у соцмережі. Говорили і про те, що онлайн-друзі можуть виявитись злочинцями, які спочатку намагаються завоювати довіру дитини, щоб потім втягти її в ситуацію сексуального насилля із шахраями та знайомими. Внаслідок чого дитина може отримати психологічну чи навіть фізичну травму.

Безконтрольний доступ до Інтернету може розвинути гаджетозалежність, тому зупинились на симптомах захворювання та ефективних методах його подолання.

Розглянули зміст небезпечних ігор «Синій кит», «Червона сова», кінцева мета яких привести гравця до самогубства. «Руфінг», «Біжи або помри», «Космічний ковбой», «Вогняний челендж» – це ігри, виконання завдань яких обов’язково має бути викладений у форматі фото чи відео в соцмережі. Звернули увагу батьків на «дзвіночки» щодо ненормальної поведінки дитини, яка може бути втягнута у гру та які призводять до психологічного виснаження та фізичної шкоди здоров’ю.

Резюмуючи, визначили загрози Всесвітньої павутини та порадили шляхи їх подолання, а також визначили правила безпечної поведінки в Інтернеті. Діти, які взяли участь у засіданні, отримали невеличкий бонус – майстер-клас з виготовлення книжкових закладинок.

Засідання клубу проведено у межах проєкту «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з Благодійним фондом «Безпечне майбутнє».

Залишити відповідь