Ви зараз переглядаєте Безбар’єрність – увага до людської гідності

Безбар’єрність – увага до людської гідності

Кожному громадянину суспільства, незалежно від статі, віку, фізичних та інших особливостей, мають бути забезпечені однакові права, комфорт, залучення до активного громадянського і культурного життя, враховано інтереси як індивідуальні так і окремих груп. Безбар’єрність – це не тільки доступ до фізичних об’єктів. Це нова норма, рівні можливості для всіх людей, і одним з важливих елементів є безбар’єрна мова. Це мова, у якій немає слів і фраз, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей. Людина – завжди у фокусі.

Для полегшення пошуку всієї інформації стосовно цієї теми рекомендуємо звертатися до електронної версії посібника «Довідник безбар’єрності». Ілюстрований довідник є гідом з коректного спілкування, де занотовані правила комунікації та словник базових термінів. Видання у доступній формі пояснює, чому етика спілкування дуже важлива.

Структура електронного довідника включає в себе чотири розділи: «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар». Ви знайдете визначення основних понять, які формують безбар’єрність в громадському житті, освіті, бізнесі тощо. Тут також розміщено терміни, які некоректно вживати стосовно різних людей, натомість пропонуються варіанти, як говорити правильно і пояснення, чому саме так. Визначено важливі і пам’ятні для нашого суспільства дати, роз’яснення щодо їх відзначення та ситуації, коли привітання є недоречними. У кожному з розділів працює пошук. Тут також можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність.

«Довідник безбар’єрності» – проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати. Посібник доступний за посиланням https://bf.in.ua.

Над його підготовкою працювали громадські організації, правозахисники, психологи, батьки, що виховують дітей з інвалідністю, українські та міжнародні експерти.

Видання стане у нагоді представникам громадських організацій та активістам, експертній спільноті, медіа, бізнесам та сфері послуг, публічним службовцям, органам місцевого самоврядування, вчителям, лікарям, соцпрацівникам та ін.

Інформаційно-бібліографічний відділ

Залишити відповідь