Ви зараз переглядаєте Час нам випадає один, але живемо ми його по-різному…

Час нам випадає один, але живемо ми його по-різному…

30 червня 2021 року літературознавиці, поетесі, педагогині Світлані Барабаш мало б виповнитися 80 років. Вона виховала не одне покоління свідомих громадян. Її любили, поважали, прислухалися до її порад, адже вона на власному прикладі показувала, яким має бути український інтелігент та патріот своєї країни. Саме її слова ми винесли у заголовок статті про непересічну особистість.

Народилася Світлана Барабаш у селищі Олександрівка Кіровоградської області. У 1958 році з відзнакою закінчила Олександрівську середню школу. Працювала кореспондентом районної газети і заочно навчалася у Львівському університеті на факультеті журналістики. Далі продовжила навчання на філологічному факультеті цього ж університету тільки вже на стаціонарі.

Отримавши диплом, молода вчителька поїхала на Донеччину, де викладала українську мову і літературу у вечірній школі робітничої молоді. Далі, з 1972 по 1982 рік, працювала в Донецькому державному університеті на посаді викладача, старшого викладача та доцента кафедри української літератури. Ще в Донецьку захистила кандидатську дисертацію з творчості Андрія Малишка.

Світлана Барабаш отримала звання відмінника народної освіти України та заслуженого працівника освіти України. Працювала у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка. З 1993 року обіймала посаду завідувачки кафедри українознавства Кіровоградського державного технічного університету.

В КДТУ під керівництвом Світлани Барабаш працював Етнологічний центр під егідою Інституту етнології, мистецтвознавства та фольклористики НАН України. Щорічно колектив кафедри, яку вона очолювала, проводив Всеукраїнські студентські науково-практичні конференції. 1996 року у КДТУ спільно з Інститутом українознавства міністерства освіти і науки України за ініціативи Світлани Григорівни проводилася V Міжнародна українознавча конференція. Учасниками конференції стали вчені багатьох країн світу.

Світлана Григорівна відома в Україні дослідниця української духовної культури, чиї ґрунтовні праці становлять помітний внесок у розвиток сучасної української гуманітарної науки. Барабаш створила в області крайовий осередок Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги та міську організацію Союзу українок, була членом комісії по присудженню обласної літературної премії імені Євгена Маланюка, членом обласної ради Конгресу української інтелігенції.

Світлана Григорівна була незмінною ведучою авторської телепередачі Вітальня Світлани Барабаш. Як театральний рецензент протягом багатьох років вела телевізійну передачу «Театральне фойє». Автор численних культурологічних, літературознавчих та краєзнавчих розвідок в обласній та республіканській періодиці. Найбільшою її журналістською пристрастю були портрети сучасників-земляків. Світлана Барабаш — лауреат обласної журналістської премії імені Володимира Винниченка, обласної літературної премії імені Євгена Маланюка.

Світлана Барабаш була нагороджена медаллю «Петро Могила», орденом «Княгиня Ольга» ІІІ ступеня, все життя була відданою патріоткою-просвітянкою.

Авторка понад 200 наукових праць. Окремими виданням вийшли книги: «Чарівне джерело поезії» (1985), «Серце вільне і пісенне» (1989), «Душа прозріє Всесвітом очей…», «Поетичний світ Ліни Костенко», «Ліна Костенко: Філософія поетичного живопису» (2003), «Лірика кохання Ліни Костенко: спроба осягнення» (2003), «Поетична історіософія Ліни Костенко: безсмертя Духу» (2003) та ін. Автор збірки поезій «Золоті причали» (1998). Разом з Борисом Кузиком впорядкувала збірку українських народних пісень «Пісні з маминого голосу» (2003).

Пішла з життя 28 квітня 2007 року.

У 2012 році обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського отримала в подарунок більше 300 книг з колекції Світлани Григорівни. На сайті бібліотеки в розділі «Бібліографічні покажчики» представлений біобібліографічний покажчик «Душа моя сонця намріяла» (до 70-річчя від дня народження Світлани Барабаш), який містить бібліографію праць Світлани Барабаш – монографії та публікації у наукових збірниках, відгуки на її твори та інтерв’ю з авторкою (https://library.kr.ua/wp-content/uploads/2021/02/barabash.pdf). В розділі «Видатні особистості Кіровоградщини» є сторінка, присвячена життю і діяльності Світлани Барабаш https://wiki.library.kr.ua.

Пропонуємо переглянути відео, на якому Світлана Барабаш читає власну поезію (КОДТРК, з архіву Володимира Мощинського): https://www.youtube.com/watch?v=wkLoaiiJCH8

Тетяна Колєчкіна,
відділ краєзнавства

Залишити відповідь