Ви зараз переглядаєте Право на бездимне середовище

Право на бездимне середовище

Днями у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук бібліотеки Чижевського відбулась чергова зустріч у Школі досвідченого споживача. Цього разу тему для обговорення обрали таку: «Як оновилось та як функціонує антитютюнове законодавство в Україні: що і де заборонено курити».

Інформацію та роз’яснення надала Віра Сухопарова, начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Всім відомо, що безпечного куріння не існує. Це – аксіома. Але переважна більшість пасивних курців змушені дихати тютюновим димом та вторинними аерозолями проти своєї волі. Як у такому випадку захистити себе та своїх рідних від небезпечних сполук?

Фахівчиня докладно зупинилась на концептуальних змінах закону, які стосуються визначення, споживання існуючих та новітніх тютюнових та нікотинових виробів; графічних попереджень про шкоду куріння на упаковках; заборони продажу сигарет зі смаками та ароматами; повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання тютюнових виробів; заходів покарання тощо.

Також Віра Олександрівна звернула увагу присутніх, а це були студенти другого курсу Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі, на роз’яснення МОЗ України про додаткові правила, які запроваджуються щодо захисту бездимного середовища, зокрема, для курців, для суб’єктів господарювання та некурців.

Так, виконуючи норми антитютюнового законодавства, керівники закладів, господарств усіх форм власності повинні дотримуватись таких вимог:

  •  проінформувати персонал про нові правила;
  • розмістити графічний знак і текст «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!»; 
  • забрати всі попільнички та контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання з закладу/приміщення;
  • переобладнати спеціально відведені місця для куріння, наприклад на квітник чи спортивну зону (крім аеропортів);
  • забрати напис, який дозволяє споживати ТВЕНи у приміщенні з вхідних дверей та стін закладу;
  • інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення та відмови у припиненні – викликати поліцію.

А що робити, якщо ви не палите, але вас обкурюють в громадських приміщеннях? В такому разі треба діяти таким чином:

  • звернутися із зауваженням до адміністраціі закладу або установи;
  • звернутися до поліції за номером 102;
  • скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми «бездимного» законодавства.

«Якщо ж ви вирішили написати заяву на порушників, то у заяві потрібно вказати повне найменування суб’єкта господарювання, його код ЄДРПОУ – ці дані можна знайти у куточку споживача, а також на фіскальних чеках. За можливості додайте фото або відеодокази, а тематикою звернення оберіть захист прав споживачів», – наголосила Віра Сухопарова.

Отже, нові норми закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях.

Насамкінець заходу для студентів було проведено вікторину за отриманою інформацією. Так, на питання, яке з громадських місць може мати спеціально обладнану кімнату для куріння, більшість з присутніх дала правильну відповідь: в аеропорту, в спеціально відведеному для цього місці. А на питання, в яких громадських місцях заборонено куріння ще й на території, хлопці та дівчата теж запам’ятали відповідь: в приміщенні та на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту.

За правильні відповіді учасники заходу отримували призи. Молоді люди були активними, відкритими для спілкування, яке відбулося в дружній атмосфері. Студенти дізналися для себе багато нового й корисного, щиро дякували організаторам за цікавий захід.

Переглянути відеозапис заходу можна на бібліотечних сторінках у Facebook чи YouTube за посиланням: https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/2641182159398032 та https://www.youtube.com/watch?v=8RiJjYTJNao&list=UULFtngSYstSe14ogrmnz0QDDQ&index=2.

Залишити відповідь