Ви зараз переглядаєте Анджейки, ворожіння та вивчення польської мови

Анджейки, ворожіння та вивчення польської мови

Лили віск на воду, проколювали символічні паперові серця для вибору імені суджених, читали листи передбачення – це лише деякі з ворожінь, з якими познайомила відвідувачів польського розмовного клубу Уршуля Адамська минулої суботи.

Засідання клубу було присвячене Дню святого Андрія, або польською Анджейки. Це вечір ворожінь і передбачень, який відзначають у Польщі в ніч із 29 на 30 листопада.

Під час зустрічі учасники клубу дізналися про давні традиції цього свята. З давніх-давен ця магічна ніч вважається кращим часом для дівочого ворожіння. Раніше на Андріївські вечорниці дівчата, які хотіли якомога швидше вийти заміж, збиралися разом і ворожили на майбутнього чоловіка, як він виглядатиме і як його буде звати. 

У сучасній Польщі Анджейки святкують й досі. Тож і пані Уршуля влаштувала тематичний вечір із свічками, яблуками та магічною атмосферою.

Серед ворожінь на Анджейки найбільшою популярністю користується виливання воском. Розплавлений віск проливають через замкову щілину в миску з водою. Після контакту з холодною рідиною віск застигає, утворюючи нерівну фігуру. Тінь з воску кинута на стіну, розкаже, що чекає у майбутньому на ворожеїв.

Ще один популярний спосіб ворожіння – за допомогою взуття. Взуття розташовують змійкою і по черзі переставляють з найдальшого кута кімнати до вхідних дверей. Той хлопець чи дівчина, чий черевик буде біля вхідних дверей, першим одружиться або вийде заміж.

Під час нашої зустрічі першим був черевик молодого хлопця. Тож побачимо, чи здійсниться ворожіння.

А взагалі зустріч подарувала не лише цікавий урок із відродження народних традицій, а й веселий настрій та неймовірну атмосферу.

До речі, сучасні Андріївські вечорниці об’єднують людей обох статей, а самі ворожіння стосуються різних сфер життя, а не тільки шлюбу. 

Чекаємо вас на засіданнях польського розмовного клубу.

Наступна зустріч вже цієї суботи о 16.00.

Лілія Яцкул, відділ документів іноземними мовами

Залишити відповідь