Ви зараз переглядаєте Бібліотека Чижевського запрошує на польсько-українську виставку

Бібліотека Чижевського запрошує на польсько-українську виставку

В бібліотеці Чижевського відбулась презентація виставки «Закохані в Україну. Відомі поляки з пограниччя Київщини та Херсонщини», створена у співпраці об’єднання поляків «Полонія» та музею музичної культури імені Кароля Шимановського.

Ця польсько-українська виставка присвячена представникам родини Шимановських, а також художнику Казімєжу Пшишиховському та письменникам Міхалу Грабовському, Ярославу Івашкевичу та Міхалу Хороманьському.

Модератор заходу Олександр Полячок представив двомовні стенди виставки. Кожен стенд – це окрема історія члена родини. «Король у сфері духу» – про Кароля Шимановського, «Його гра була чарівною» – про брата Кароля Фелікса Шимановського, «Щедро обдарована» – про Софію Шимановську та інших.

Графічне оформлення виставки здійснила художниця Наталія Корнілова. Редакторами були Вєслава Туржанська, вчителька польської мови суботньої школи та музикознавець Ірина Сікорська.

Олександр Полячок ввів глядачів в історичний контекст – боротьбу поляків за повернення незалежності 1914–1921 років.

Під час заходу були виконані твори Кароля Шимановського та автентичні українські народні пісні з околиць Кропивницького, Тимошівки й Кам’янки – місць народження й проживання героїв виставки. Цей маленький концерт гурту Євгена Романова «Тополя» став музичною родзинкою заходу: гості отримали естетичну насолоду від живої музики та автентичного співу.

Відкриття виставки відбулося в рамках ХХІ мистецького фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського», головним акцентом якого є тема боротьби за незалежність, а також польсько-українська солідарність під час російської агресії.

Залишити відповідь