Ви зараз переглядаєте Як розбудовувався одноповерховий Єлисаветград

Як розбудовувався одноповерховий Єлисаветград

Хто розбудовував Єлисаветград до славнозвісних Якова Паученка та Олександра Лишневського?

Про це сьогодні, 27 квітня, під час краєзнавчих студій в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського розповіли кропивницькі дослідники Сергій Невесьолов, Володимир Поліщук та Вадим Колєчкін.

Мова йшла про Іллю Шиліна та Костянтина Шостовського. Перший, припускають дослідники, більше 20 років з невеликою перервою займав посаду головного архітектора міста. Відомостей про нього майже немає, проте відомо, що він переважно проєктував та затверджував плани будівництва дерев’яних будинків та флігелів.

Втім кілька кам’яних будівель, споруджених у 1860-му, збереглися до наших днів. Так, на вулиці Шевченка у колишньому будинку Ганни Самохвалової сьогодні знаходиться педакадемія. На Нижній Биківській зберігся дім купецького сина Гершки Когана, а будинок мещанина Якова Авраменка досі стоїть на Великій Пермській.

«В ті часи місто було приватним та одноповерховим. Більшість проєктів складали не архітектори, а техніки, які мали певні навички проєктування будівель з кількома кімнатами, простим фасадом та в основному залізним дахом», – розповів Вадим Колєчкін.

Костянтин Шостовський вісім років працював у Єлисаветграді архітектором, 10 років був міським техніком та ще 14-ть – інженером Єлисаветградського повітового земства. Завдяки документам, які збереглися в обласному держархіві, ми достеменно знаємо, що зробив цей архітектор. Наприклад, у класичну гімназію він перебудував московські лавки. Зараз там знаходиться обласний консультаційний центр ДСНС та аварійно-рятувальний загін спецпризначення.

Також Шостовський керував будівництвом в лікарні на території фортеці святої Єлисавети кам’яного і дерев’яного корпусів чоловічого та жіночого відділення, хірургічного та інфекційного бараків. В останньому, до речі, зараз знаходиться приймальне відділення першої міської лікарні Кропивницького.

Мав Шостовський відношення і до будівництва трьох народних училищ – на Завадівці, Соколівських хуторах та Катранівці. Перші два не збереглися, а останнє згодом перетворилося на другу загальноосвітню школу.

Протягом довгої кар’єри архітектор Шостовський збудував багато господарських споруд по усьому Єлисаветграду. А на початку ХХ століття мав відношення до замощення та перемощення міських вулиць.

Краєзнавчі розвідки «Проєктував у часи Андрія Достоєвського» та «Розбудовував Єлисаветград 32 роки» можна знайти на сайті книгозбірні у розділі «Цифрова бібліотека».

Лариса Семенова,
відділ соціокультурної діяльності
ОУНБ ім. Д. Чижевського

Залишити відповідь