Ви зараз переглядаєте Як війна впливає на довкілля

Як війна впливає на довкілля

20 травня на прибудинковій території бібліотеки імені Дмитра Чижевського для жителів та гостей міста з нагоди відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття відбулась вулична акція.

Війна – найбільше лихо, яке може статися. На жаль, українці сьогодні знають, що таке війна. Бойові дії несуть горе не тільки людям, а завдають шкоди і навколишньому природному середовищу, яке теж потерпає від руйнувань.       

Працівники Орхуського центру екологічної інформації провели вуличну акцію, в яку включили експрес-опитування перехожих, щоб дослідити громадську думку щодо екологічної ситуації, яка склалася в країні під час воєнних дій. В опитуванні взяли участь 70 респондентів. Це були як кропивничани, так і гості міста – внутрішньо переміщені особи, здебільшого з Донбасу. Молодь, люди середнього та старшого віку охоче відповідали на такі запитання:

  1. Чи знаєте ви про Міжнародний день біологічного різноманіття?
  2. Чи вважаєте ви за необхідне інформування населення про екологічну ситуацію в країні під час бойових дій?
  3. Чи будете ви брати участь в екологічних акціях після закінчення війни?

Дослідження відповідей показало такі результати: значна кількість респондентів не знали про Міжнародний день біорізноманіття (65% – так, 35% – ні). Цікавий факт – молоді люди більш обізнані стосовно цього дня, чим доросле населення. На друге питання всі відповіли так. На третє питання – (97% – так, 3% – ні, причини відмови пов’язані зі здоров’ям та віком). Бажаючі також ознайомились з добіркою літератури «Збережемо довкілля заради майбутнього».

З цього дослідження можна зробити висновок: після закінчення війни ми ще не один рік будемо пожинати плоди бойових дій – руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, зменшення біорізноманіття. Крім того, відбудова країни потребуватиме значної кількості природних ресурсів. Та попри всі ці негаразди, ми впевнені, що після перемоги відновимо екосистеми до безпечного стану – і для людини, і для дикої природи.

Наталія Івахнюк,
відділу документів з економічних,
технічних та природничих наук

Залишити відповідь