Ви зараз переглядаєте Андрухович і та, якої може й не бути

Андрухович і та, якої може й не бути

До головної книгозбірні Кіровоградщини завітав, за визначенням журі премії імені Генріха Гейне, «один із провідних українських романістів, поетів та публіцистів нашого часу» з промоцією роману «Радіо Ніч». Здогадались, про кого йде мова? Так. Про Юрія Андруховича.

Щоб зустрітися з патріархом сучасної української літератури в актову залу бібліотеки Чижевського завітали місцеві літератори та художники, науковці, педагоги, студенти, журналісти – усі, в кому відгукується сучасне українське слово.

А воно з початком повномасштабної агресії стало іншим. Як зізнався Юрій Андрухович, «ми в ситуації, коли не знаємо що далі, як довго і хто доживе», тому й важливо не залишити не сказаним народженні в тобі, твоїми розумом, душею та серцем світи.

Героєм книги, яка почала «писатись» наприкінці 2021 року, став хлопчик 11-12 років, який живе у 70-х роках минулого століття. В час, коли й автор був такого ж віку. Фрагмент з історії його життя, дорослішання, любові до футболу, відносин з оточуючими, близькими й не дуже, Юрій Андрухович прочитав перед вдячними слухачами. Проте автор зізнався, що це та книжка, «яка, можливо, й не напишеться”. А буде інша, з іншими акцентами, зі світом, де відбувається окупація та спротив.

Юрій Андрухович вважає, що під час війни кожен повинен робити те, що в нього виходить найкраще і що він вважає для себе найважливішим. Письменник, зрозуміло, повинен писати, але це не означає, що він не може робити щось інше. Так, Андрій Любка використовує свій вплив і популярність у соцмережах, щоб волонтерити та допомагати армії. Втім, переконаний Андрухович, найкраще – писати. Якщо не сьогодні, то завтра.

Творчий процес дуже складна річ. Тож, розповів письменник, він сам ніколи не мав певності, що допише книгу, враховував можливість творчої поразки. Проте для таких випадків у Андруховича є власний «рецепт» виходу з кризи.

Про ритуали, які супроводжують письмо, авторський погляд на те, з якої книги варто починати знайомство з його творчістю, причини написання автобіографічного роману та чому «стосунки» з поезію Андрухович поставив на паузу, про усе це та трішки більше можна дізнатись, подивившись відео зустрічі на сторінці бібліотеки у YouTube https://www.youtube.com/watch?v=YvnEvsCBcBY або стрім на Facebook https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/1101614107315014 .

Тур Україною, в якому Кропивницький став другим містом візиту письменника, проходить в рамках роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні» за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz та під егідою Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

Запрошуємо до бібліотеки Чижевського та до читання поезій й оповідань, есеїв і романів одного з найвідоміших і найулюбленіших українських авторів – Юрія Андруховича.

Залишити відповідь