Ви зараз переглядаєте Під звуки музики

Під звуки музики

В обласній книгозбірні імені Дмитра Чижевського відбулась непересічна подія – презентація книги «Володарі скрипкового ключа» письменниці, очільниці обласного літературного об’єднання «Степ» Ольги Полевіної. Свого часу книга стала переможцем Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Видання особливе тим, що це не підручник, а цикл художніх оповідань про 18 всесвітньо відомих композиторів. Ольга Полевіна починає оповідь не зі стандартних фраз на кшталт такий-то народився в такому-то році в такому-то місті, а раптово вводить читача у світ цікавої людини, починаючи з незвичайного випадку, майже пригоди. На цей гачок потрапляє увага читача, і він уже не в змозі відірватися від оповідання.

А потім виявляється, що він читає про великого композитора, якого бачив на портретах, але не зміг запам’ятати ані слова про нього. В оповіданні портрет оживає – спрацьовує ефект присутності і читач відчуває себе, ніби поряд з героєм оповідання. Непомітно мова заходить і про місто народження, і про час, і про те, що саме написав цей митець. Ця емоційно зафарбована інформація вже не забудеться….

Книга сприймається як ще один роман авторки, бо поєднує документальну основу й захопливий стиль авторського письма, притаманний перу Ольги Полевіної. Неабияка перевага в тому, що літературний твір писала людина з музичною освітою, яка все життя працює в музичній школі, достеменно знає предмет, а також те, як донести його до майбутніх читачів.

Авторка читала уривки із оповідань, а учні та викладачі музичних шкіл Кропивницького «ілюстрували» їх музикально. Під фортепіано наживо та у відеозапису звучали, зокрема, Гендель, Бах, Бетховен, Моцарт, Россіні, Гріг, Лисенко, Гулак-Артемовський, а дитячий хор заспівав відомого на увесь світ «Щедрика» Леонтовича.

Ольгу Полевіну привітали голова постійної комісії Кіровоградської обласної ради з питань бюджету, фінансів та інвестицій Сергій Коваленко, начальник управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності Кіровоградської обласної військової адміністрації Віталій Останній, консультант і рецензент збірки музикознавець Олександр Полячок, директор видавництва «Імекс ЛТД» Тамара Саміляк, викладачі та учні музичних шкіл Кропивницького.

Книга видана за кошти обласного бюджету у рамках комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства, інформаційної сфери та книговидання. Видання поповнить фонди бібліотек області і його зможуть прочитати всі, хто цікавиться світом музики.

Щиро зичимо пані Ользі Полевіній подальших творчих надбань, нових ідей та невичерпного натхнення. Разом – до Перемоги!

 

Захід можна переглянути за посиланням.

Залишити відповідь