Ви зараз переглядаєте Історія краю в іменах: вечірні рисувальні класи та їх очільники

Історія краю в іменах: вечірні рисувальні класи та їх очільники

У відділі краєзнавства головної книгозбірні області відбулося чергове засідання клубу «Історія краю в іменах», присвячене Єлисаветградським вечірнім рисувальним класам.

Унікальна мистецька школа, яку створили у 1880 році при земському реальному училищі, діяла до 1918 року. Цей цікавий просвітницький проєкт об’єднав близько трьох тисяч талановитих містян, серед яких майже 40 стали відомими художниками, архітекторами, скульпторами і вписали в історію образотворчого мистецтва та архітектури яскраві сторінки.

Ведуча заходу Катерина Лісняк першу частину розповіді присвятила очільникам рисувальних класів – Петру Крестоносцеву, Миколі Нікольському та Феодосію Козачинському. Кожний з них керував рисувальними класами 12 років, кожний не руйнував зробленого попередниками, а збагачував навчальний процес власними креативними ідеями та методичними знахідками.

Приємною несподіванкою для учасників заходу стала інформація про те, що картини Петра Крестоносцева, Миколи Нікольського та Феодосія Козачинського зберігаються у відомих художніх галереях світу та продаються на міжнародних аукціонах.

На засіданні клубу добрим словом згадали краєзнавця і мистецтвознавця Володимира Боська, який першим у нашому місті займався дослідженням історії Вечірніх рисувальних класів.

Розповіли і про Ірину Босу – співробітницю Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського, яка теж досліджувала цю тему і у 2013 році видала книгу-альбом «Митці степової України». Це видання – маленька енциклопедія, до якої увійшли дані про керівників, викладачів та випускників Вечірніх рисувальних класів.

Розповідь ведучої клубу супроводжувалася показом рідкісних фотографій та репродукцій художніх творів очільників рисувальних класів.

Родзинкою заходу були книга «Похождения Чичикова или Мертвые души» Миколи Гоголя 1901 року видання та підшивка журналу «Нива» за 1896 рік з ілюстраціями Феодосія Козачинського. Ці раритетні видання зберігаються у відділі рідкісних та цінних документів бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Побачити засідання клубу можна за посиланням 

Наступне засідання клубу «Історія краю в іменах» відбудеться 1 березня 2024 року о 14.00. На ньому йтиметься про видатних художників – випускників Вечірніх рисувальних класів.

Залишити відповідь