Ви зараз переглядаєте Володимир Винниченко: політик, митець, особистість

Володимир Винниченко: політик, митець, особистість

Державну та політичну діяльність, літературну творчість та особисте життя нашого відомого земляка, письменника і громадсько-політичного діяча, члена Центральної ради та першого очільника Директорії УНР Володимира Винниченка обговорили під час круглого столу «Володимир Винниченко: політик, митець, особистість» в головній книгозбірні області.

В засіданні взяли участь представники музейних, архівних, дослідницьких і бібліотечних установ Кіровоградщини.

В історії нашої літератури, як і в історії національно-державного відродження, Володимир Винниченко – постать виняткова. Новеліст, романіст, драматург, філософ, публіцист, маляр-художник і з юних років – політичний та громадський діяч. Він написав понад сотню оповідань, більше 20 п’єс, філософські праці, близько ста живописних робіт. Винниченкові твори ще до революційних подій 1917 року були перекладені багатьма мовами.

Творчому і життєвому шляху нашого земляка присвячені літературознавчі праці Григорія Костюка, Миколи Жулинського, Сергія Михиди, Степана Процюка та інших дослідників.

«Персона Володимира Винниченка – непересічна не лише в історії нашого краю, а й в історії України, – зазначив модератор круглого столу, завідувач Регіонального центру наукових історико-краєзнавчих досліджень при Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї Артем Безшкуренко. – Його політичні рішення – деякі суперечливі, деякі контроверсійні – вплинули на долю цілого покоління. Його літературна діяльність і зараз продовжує впливати на багатьох людей, оскільки в творчості Винниченка піднімаються як загальнолюдські, так і загальнонаціональні питання, які так чи інакше стосуються нас із вами».

Учасники круглого столу розповіли про особливості діяльності Володимира Винниченка на чолі Директорії УНР, оцінку українською політичною еміграцією його твору «Відродження нації», структуру, зміст і особливі риси публіцистики Винниченка, про постать письменника та державного діяча в критичній думці інтелектуалів ХХ-ХХІ століть, створення та роботу в обласному краєзнавчому музеї меморіального кабінету Володимира Винниченка.

Також учасники заходу обговорили та переглянули фрагменти з двох документальних фільмів про нашого видатного земляка: «Голгофа Володимира Винниченка» (1995) і «Винниченко без брому» (2011).

Намагаючись зрозуміти день нинішній, нам варто знову і знову перечитувати Винниченка. Можливо, деякі відповіді ми знайдемо у творах парадоксального і імпульсивного, непослідовного, але відвертого, чесного з самим собою письменника і політика, українського інтелігента Володимира Винниченка.

Залишити відповідь