Ви зараз переглядаєте Чи відчиняються двері книговидання скрипковим ключем?..

Чи відчиняються двері книговидання скрипковим ключем?..

У головній книгозбірні області імені Дмитра Чижевського письменниця Ольга Полевіна познайомила читачів із майбутньою книгою «Володарі скрипкового ключа».

Хто свого часу вивчав музичну літературу знає, що біографії композиторів – невід’ємна складова їхніх творів. І потрібно включити увагу, щоб запам’ятати важливі дати, але вони ніяк не хочуть лишатися в пам’яті.

Письменниця Ольга Полевіна пропонує йти іншим шляхом: її книжка «Володарі скрипкового ключа» – короткі оповідання про композиторів, засновані на цікавих фактах біографій. Вона починає оповідь не зі стандартних фраз «народився в місті… у … році…», а раптово вводить читача у світ цікавої людини, починаючи з незвичайного випадку, майже пригоди. На цей гачок потрапляє увага читача, і він уже не в змозі відірватися від оповідання… А потім виявляється, що він читає про великого композитора, якого бачив на портреті, але не зміг запам’ятати ані слова про нього. А в оповіданні парадний портрет оживає.

Непомітно йдеться і про місто народження, і про час, і про те, що саме написав цей митець… Читач усе це наче бачить, наче дивиться фільм, – і ця емоційно зафарбована інформація вже не забувається…

До речі, усі книжки Ольги Полевіної саме такі: з першої сторінки вони захоплюють і не відпускають, поки не дочитаєш до кінця. Це – щасливий дар письменниці. І вона його використовує в книжці, призначення якої – познайомити молодь із відомими постатями. Книжка безцінна для учнів мистецьких і загальноосвітніх шкіл, студентів музичних коледжів, а також для всіх, кого цікавить музичне мистецтво. Після неї хочеться послухати музику цих митців і продовжити знайомство з ними.

В книзі зібрані 18 оповідань про найвідоміших композиторів XVII-XX ст., серед яких три новели присвячені українським композиторам Семенові Гулаку-Артемовському, Миколі Лисенкові та Миколі Леонтовичу.

Рукопис книжки 2020 року став переможцем престижного міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Ольга Полевіна працює в різних жанрах: поезія, поетичний переклад, проза – повісті, романи; література для дітей. Вона – член НСПУ, лауреат багатьох міжнародних і всеукраїнських літературних конкурсів, голова обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного, а також – викладач фортепіано й директор музичної школи. Тобто книжку про музикантів писав письменник і музикант.

Присутні – літератори та викладачі – із захоплення слухали авторку. Директори мистецьких шкіл зацікавилися твором, який може допомогти учням невимушено і з цікавістю ввійти у світ музики.

Можливо, завдяки фінансуванню книговидання області або спонсорській допомозі, або ще якогось дива, яке трапиться найближчим часом, ця книжка буде надрукована. На неї чекають. Вона не буде зайвою у міських та шкільних бібліотеках. До того ж це чудовий додаток до дипломів учням-переможцям мистецьких конкурсів.

«Це мій подарунок рідному місту, – посміхається авторка, – бо все життя намагаюся знайти “найкоротші шляхи передачі інформації” учням. З емоціями вона “заходить” швидше. Рукопис готовий до друку. Книжка написана п’ять років тому, і я сподіваюся, що вона колись таки дійде за призначенням».

Джерело

Залишити відповідь